Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihlavská záchytka potřebuje navíc 2,5 milionu korun. Na mzdy zaměstnancům

Již téměř rok provozuje jedinou protialkoholní stanici na Vysočině, která má své sídlo v Jihlavě, jihlavská nemocnice. Toto zařízení bude potřebovat od Kraje Vysočina více peněz – konkrétně 2,5 milionu korun. Důvodem jsou podle hejtmana Jiřího Běhounka (za ČSSD) zvýšené mzdové náklady. O dotaci budou rozhodovat zastupitelé.

„Mzdové náklady tvoří ze 14 milionů nákladů 7 188 915 korun," řekl hejtman Jiří Běhounek. Kraj letos nemocnici na provoz záchytky schválil dotaci 7,5 milionu korun korun. O navýšení o 2 422 561 korun rozhodnou zastupitelé. Rada kraje dnes navýšení doporučila.

Na jihlavské záchytce k 23. září nocovalo 875 lidí, z toho 117 žen. V loňském roce bylo klientů 1162. Noc na záchytné stanici stojí 4 tisíce korun. Méně než desetina lidí zaplatí náklady na místě.

Chod záchytné stanice je podle hejtmana bezproblémový, jsou tam ale často přivezeni lidé, kteří tam nepatří. „Neměli by tam být lidé, kteří jsou v prvním stupni (opilosti). Neměli by tam být lidé, kteří mají jenom návykové látky jiného charakteru, to znamená drogy. Na to není protialkoholní stanice stavěna. Informace o tom dostali všichni lékaři v kraji a také záchranka a policie, aby se podle toho postupovalo," řekl hejtman.

Do konce října loňského roku záchytku pro kraj provozovaly Služby města Jihlavy (SMJ). Smlouvu firma SMJ vypověděla.

Nové prostory byly pro klienty otevřeny letos 1. dubna. Náklady se vyšplhaly na 18 milionů korun. Klientům nabízí moderní prostředí a vybavení, za které by se nemusel stydět jakýkoliv lepší hotel. Pro klienty i personál jsou k dispozici sprchy, toalety, šatna. Pro zlepšení mikroklimatu byl instalován systém rekuperace vzduchu kójí, kdy je z prostoru odsáván vzduch přes rekuperační jednotku, je předehříván vzduch čistý, a cestou chodeb je přiváděn zpět do kójí. Budovu navíc vyhřívá podlahové topení.

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj ČTK

Štítky záchytka, alkohol, mzdy, Kraj Vysočina, Jiří Běhounek, Jihlava, ČSSD, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská záchytka potřebuje navíc 2,5 milionu korun. Na mzdy zaměstnancům | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.