Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Syn mi oholil hlavu a společně jsme vybrali pirátský šátek, říká onkologicky nemocná Andrea z Jihlavy

Je to dva roky, co se třiatřicetiletá Andrea z Jihlavy, maminka pětiletého Filípka, dozvěděla, že má rakovinu prsu. Pro Andreu jakožto pro samoživitelku to byla velká rána. Lékař jí ihned nařídil operaci a několik sérií chemoterapie. Léčbu ale komplikovala vrozená srdeční vada, s níž se potýká, a která s sebou nese i poruchu krevní srážlivosti.

V době diagnózy navíc čerstvě prodělala mozkovou mrtvici. I proto lékaři raději rozhodli, že její léčba bude probíhat v pražské Všeobecné fakultní nemocnici, vzdálené 175 kilometrů od jejího domova. Po absolvování chemoterapie ji čekala další operace a také dlouhodobá hormonální léčba.

Od vzniku nadace v roce 2011 Dobří andělé pomohli už 7000 rodinám, 73 z nich pochází z Jihlavska. Aktuálně příspěvky každý měsíc rozdělujeme mezi více než 3,5 tisíce rodin, které zasáhla vážná nemoc,“ vysvětluje Šárka Procházková, ředitelka nadace.

U většiny rodin nemůže jeden z rodičů docházet do zaměstnání - ať už kvůli tomu, že onemocněl on sám, nebo kvůli péči o nemocné dítě. Pravidelná finanční podpora rodinám částečně umožňuje pokrýt chybějící příjem i náklady spojené s léčbou – speciální stravu, zdravotní pomůcky, doplňky stravy, rehabilitace, ale také například dopravu do nemocnice,“ dodává. Veškeré příspěvky dárců nadace odevzdává do posledního haléře rodinám.

Nejhorší bylo pro Andreu odloučení od Filípka. Před synem svou nemoc netajila, naopak, sám pomáhal mamince, jak mohl. Při nevolnostech donesl léky, uklízel si pokojíček, pomáhal nosit těžší věci. „Dokonce mi i oholil hlavu, když mi začaly vypadávat vlasy a vybírali jsme spolu šátek. Jaký myslíte, že vybral? No samozřejmě pirátský,“ vypráví s úsměvem Andrea z Jihlavy.

Trápí ji chronická únava 

Aktuálně je její zdravotní stav mnohem lepší, stále se však potýká s chronickou únavou. Do zaměstnání se zatím vrátit nemůže, ale doufá, že v budoucnu se jí to podaří. Dříve pracovala jako modelka, procestovala svět a měla možnost pracovat pro světoznámé značky. Svou nemoc vzala jako svou další životní výzvu.

Nyní se snaží být oporou pro další onkologicky nemocné, píše blog, pořádá sbírky na pomoc pacientům a spolupracuje s několika nadacemi.

S příchodem nemoci začaly docházet peníze 

Jakmile se objevila nemoc, náš příjem poklesl a peníze začaly docházet. Pomohli nám Dobří andělé prostřednictvím nadace Dobrý anděl. Víte, peníze nejsou všechno, ale když přijde nemoc, člověk by byl bez nich bezmocný. Z příspěvků jsem hradila běžný chod domácnosti, doplňky stravy, dopravu do k lékařům a kroužky pro Filípka. Dobří andělé byli pro nás oporou, a stali se tak důležitou součástí naší rodiny,“ komentuje třiatřicetiletá maminka Andrea. Sama se Dobrým andělem stala už před onemocněním a pravidelný měsíční příspěvek posílá stále.

Foto nadace Dobrý anděl

Štítky onkologie, nemoc, rakovina prsu, Dobrý anděl, Jihlava, rodina, nadace, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Syn mi oholil hlavu a společně jsme vybrali pirátský šátek, říká onkologicky nemocná Andrea z Jihlavy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.