Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dobrovolníci opět uklidí Jihlavu. Už potřetí se sejdou na městském vlakovém nádraží

Už po páté budou k vidění v Jihlavě dobrovolníci, kteří pomohou vyčistit město od odpadků. Akci organizuje Trash Hero, což je nadnárodní projekt, který v Jihlavě funguje teprve od letošního června.

„Naší činností je především sběr odpadků, což je to, co je nejvíc vidět. Celkově chceme šířit osvětu – o třídění, o tom, jak je důležité omezit jednorázové plasty, že i malý krůček může znamenat hodně. Šíříme informace o bezobalových obchodech, praktické nápady o nahrazení/omezení plastů, do budoucna bychom rády realizovaly přednášky ve školách, školkách,“ vysvětluje na dotaz redakce své dobrovolné zapojení do Trash Hero Lenka Manová, jedna z dvojice organizátorek úklidů.

Přidat se již tuto neděli 8. září může kdokoliv, komu není lhostejné prostředí v krajském městě. Dobrovolníci se sejdou v 16 hodin na zastávce MHD u vlakového nádraží. Lidem stačí pouze vlastní pití, ostatní dostanou od organizátorů.

4 úklidy, 61 dobrovolníků, 400 kilo odpadků 

Trash Hero
Je mezinárodní, dobrovolnický ekologický projekt, který vznikl v roce 2013 v Thajsku z popudu několika cestovatelů, třeba i Čecha Jana Bareše a Švýcara Romana Petera. Z lokálního projektu na ostrůvku Koh Lipe se vyvinulo celosvětové ekologické hnutí. V současné době působí na více než 100 místech světa, ve dvanácti různých státech v Asii, Evropě a Americe.

Trash Hero má spíše podobu neformálního hnutí než běžné neziskové organizace, ačkoli je formálně registrováno ve Švýcarsku jako Trash Hero World. Jeho cílem je úklid veřejného prostoru, osvěta veřejnosti s ním spojená, a je propojený s jinými myšlenkovými proudy, např. zero waste

„Velmi dobře nám funguje spolupráce s jihlavskou radnicí. Ta nám poskytuje rukavice a pytle, vlastně to jediné k úklidu potřebujeme. Jinak nás činnost nestojí ani korunu. Krom toho jsme vždy domluvení na odvozu odpadu, který nasbíráme. Oslovujeme lidi, šíříme naši myšlenku dál, protože stojíme o čistou Jihlavu a čím více dobrovolníků, tím více sesbíraných odpadků. Zároveň věřím, že přibude i více uvědomělých lidí a odpadků na zemi bude ubývat. My se tak budeme moc věnovat dalším aktivitám, například sázení stromků,“ doplňuje Lenka Manová s tím, že nedělní úklid, který vždy probíhá ve veselém duchu, dobrovolníkům zabere zhruba dvě hodiny.

Jihlavská „pobočka“ Trash Hero v krajském městě zorganizovala už čtyři úklidy. První se konal 30. června. Podle Manové se na nich podílelo 61 dobrovolníků, ti celkem nasbírali skoro 400 kilogramů odpadků. „Dvakrát jsme prošli městské vlakové nádraží, jednou jsme zrealizovali úklid lesa v okolí Zaječího skoku a poslední úklid se uskutečnil v okolí Kauflandu – obě zastávky a prostor za OD Albert Hypermarket. Nyní se do třetice vracíme na městské nádraží, je to lokalita, která mě osobně velmi trápí – proto je potřeba s tím něco udělat,“ popisuje dosavadní činnost jihlavské organizace Manová.

Foto Trash Hero / Facebook

Štítky Trash Hero, úklid, životní prostředí, nádraží, Jihlava, odpad, železniční stanice, projekt, Kaufland, Evropa, Asie, Švýcarsko, Thajsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci opět uklidí Jihlavu. Už potřetí se sejdou na městském vlakovém nádraží | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.