Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Úspěch firmy Jihlavan Airplanes: V novém letounu může armáda lépe a rychleji cvičit piloty

Strojaři z Ústavu letadlové techniky Českého vysokého učení technického (ČVUT) v pondělí v Plané u Českých Budějovic převedli nový letoun UL 39 Albi, ve kterém armáda může lépe a levněji cvičit své bojové piloty. Ultralehký letoun váží zhruba 320 kilogramů, ale má vlastnosti proudového letadla.

Podle tvůrců je to světový unikát, který vznikal 17 let. Velkou výhodou s využitím ve vojenství je to, že jeho tepelnou stopu nezachytí radar. Strojaři jsou jedním ze stavitelů letounu, u jeho zrodu stály i firmy La Composite a Jihlavan Airplanes. Na projektu se podíleli i autoři 130 diplomových a několika disertačních prací na ČVUT.

„Při výrobě jsou použité materiály, které v letectví nikdy použité nebyly,“ uvedla Marta Špačková, mediální zástupkyně Fakulty strojní ČVUT, pod kterou Ústav letadlové techniky spadá. Jedná se o první letoun v kategorii ultralight s vlastnostmi proudového letadla, který bude moci pilotovat běžný sportovní pilot. „Každý, kdo má průkaz na sportovní letadlo, může létat i s tímto letounem,“ dodal generální ředitel Jihlavan Airplanes Radek Filip.

Podle Špačkové je UL 39 Albi první české letadlo vyrobené z prepregů autoklávovou technologií.„Prepregy jsou fólie s lepidlem, které tlakem po zahřátí prostoupí tkaninou. Pak se materiál vkládá do autoklávu, kde se vytlačí všechny bublinky a vše se rovnoměrně prolne. Velmi zjednodušeně řečeno je letadlo vypečené v peci jako 25 metrů dlouhá bábovka,“ uvedla.

Letoun s dmychadlovým pohonem nemá podle ní na světovém trhu lehkých sportovních letadel konkurenci. „Poskytuje potenciál pro dosažení vyšších výkonů, vyšší bezpečnosti provozu a udržitelného rozvoje v oblasti sportovního a turistického letectví,“ řekla.

Lehký letoun může najít uplatnění ve vojenském letectví. „Ztížená identifikace UL 39 Albi spočívá v tom, že vrtule je schována uvnitř letounu, a tak nemůže radar zachytit její odraz ani tepelnou stopu,“uvedl vedoucí Ústavu letadlové techniky Robert Theiner.

Foto Facebook - Strojarna.cz | Zdroj ČTK

Štítky České vysoké učení technické v Praze, technika, České Budějovice, Planá, letectví, ALBI Česká republika a.s., Fakulta strojní ČVUT, armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úspěch firmy Jihlavan Airplanes: V novém letounu může armáda lépe a rychleji cvičit piloty | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.