Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V jihlavské zoo začnou chovat vlky iberské. Výběh už je pro ně připraven

Jihlavská zoologická zahrada rozšíří kolekci chovaných zvířat o vlky iberské. Výběh pro ně je už připraven. První dvě zvířata by měla být dovezena v nejbližší době, a to ze zoo v Olomouci. ČTK to řekl mluvčí jihlavské zoo Martin Maláč. Slavnostní představení expozice bude koncem května.

Vlk iberský žije volně na Pyrenejském poloostrově. „Je velice vzácný, na pokraji vyhubení,“ uvedl Maláč. Tento druh vlka je o něco menší než vlci ve střední Evropě, zbarven je na rozdíl od nich víc do hněda. Výhledově by jihlavská zoo chtěla mít chovnou smečku vlků, podle mluvčího ale není jednoduché ji sestavit. „Protože vlci mají pevně danou hierarchii,“ uvedl.

Výběh pro vlky vznikl ohrazením svažité stráně porostlé stromy. „Účelem bylo ukázat vlky v přirozeném prostředí smíšeného lesa,“ řekl Maláč.  Vybudování výběhu nebylo moc složité, protože vlci jsou zvyklí na tvrdé podmínky a nepotřebují vytápěnou ubikaci. U výběhu ještě dělníci dokončují nové zázemí pro občerstvení. „Aby návštěvníci mohli ty vlky nerušeně pozorovat a zároveň se občerstvit,“ řekl mluvčí.

V jihlavské zoo žije přes 220 druhů zvířat, jejich počty stoupají. Jen minulý rok jich přibylo kolem 25. Kupříkladu v novém tropickém pavilonu otevřeném loni v prosinci mohou návštěvníci kromě zvířat přestěhovaných z jiných částí zahrady nově vidět krokodýly siamské, pásovce kulovitého a různé druhy žab.

Jihlavská zoo je nejvyhledávanějším turistickým cílem na Vysočině, vloni přivítala 274 645 lidí. Tropický pavilon byl poslední stavbou velkého projektu Zoo pěti kontinentů dotovaného Evropskou unií. Město Jihlava, které zoo spravuje, do výstavby šesti nových pavilonů postupně investovalo 130 milionů korun bez DPH.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pavilon, Evropská unie, střední Evropa, Olomouc, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihlavské zoo začnou chovat vlky iberské. Výběh už je pro ně připraven | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.