Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zadlužený Motorpal dál usiluje o reorganizaci, drží výrobu i lidi. Řádně vyplácí mzdy

Jihlavský Motorpal, který je kvůli dluhům od února v úpadku, dál usiluje o reorganizaci. Podpořila ji většina věřitelů na jejich první schůzi, která se dnes konala u Krajského soudu v Brně. ČTK to sdělil mediální zástupce společnosti Karel Samec. O způsobu řešení úpadku firmy budou věřitelé rozhodovat 29. dubna, pokud dříve nerozhodne soud. Výroba ve strojírenském podniku s 1 320 zaměstnanci dál běží a jsou řádně vypláceny mzdy.

Motorpal vyrábí ve čtyřech závodech vstřikovací systémy pro dieselové motory a přesné díly pro automobilový průmysl. „Výroba funguje. Mzdy dorazily ve výplatní termín, vždycky v plné výši,“ potvrdil ČTK Jan Herza z odborové organizace závodu Batelov.

Věřitelé na dnešní schůzi zvolili věřitelský výbor a dostali informace o hospodaření podniku. Generální ředitel Motorpalu Radim Valas následně v tiskové zprávě uvedl, že současná situace firmy je stabilizovaná.

Za letošní první tři měsíce Motorpal utržil 163 milionů korun, o deset milionů korun více než plánoval. Tržby za celý rok Valas očekává kolem 987 milionů korun, provozní zisk by podle něj neměl mít zápornou hodnotu. „Signály z trhu od našich zákazníků jsou ale jasné. Celý proces insolvence musí být dokončen co nejdříve, nejpozději do jednoho roku,“ uvedl Valas. Jinak podle něj bude mít podnik vážné problémy se zajištěním nových zakázek.

Připravený reorganizační plán podniku počítá i s kapitálovým vstupem společnosti Moto Capital, která nyní zajišťuje provozní financování Motorpalu. Stojí za ní dosavadní menšinový akcionář Motorpalu.

Motorpal je v úpadku rozhodnutím Krajského soudu v Brně od 9. února.  Insolvenční návrh na sebe podala sama firma kvůli dluhům převyšujícím 800 milionů korun. Soud ale při vyhlášení úpadku zároveň nepovolil reorganizaci podniku s tím, že o způsobu řešení úpadku rozhodnou jeho věřitelé až koncem dubna. Firma se proti tomu, že soud nepovolil reorganizaci předjednanou s věřiteli, odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci. Zatím čeká na jeho rozhodnutí. „Pokud by soud vyhověl odvolání, ozdravný proces Motorpalu by se urychlil,“ uvedl Samec.

Soud v usnesení o úpadku Motorpalu odůvodnil nepřijetí návrhu na reorganizaci tím, že hlasovací lístky věřitelů souhlasících s reorganizačním plánem neobsahovaly datum podání přihlášky jejich pohledávky do insolvenčního řízení. Podle podniku ale věřitelé datum nemohli vyplnit, protože o reorganizačním plánu hlasovali před zahájením insolvenčního řízení, tedy v situaci, kdy přihlašování pohledávek ještě není možné.

Autoři | Foto www.agm-agromotor.cz

Štítky Motorpal, Krajský soud v Brně, Vrchní soud v Olomouci, MOTO CAPITAL a.s., Batelov, mzda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zadlužený Motorpal dál usiluje o reorganizaci, drží výrobu i lidi. Řádně vyplácí mzdy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.