Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Osm křesťanských uprchlíků z Iráku se rozhodlo vrátit do vlasti

Osmičlenná rodina iráckých křesťanských uprchlíků, která je ubytovaná v Brně, se rozhodla vrátit do vlasti. ČTK to dnes řekl Martin Frýdl, mluvčí nadačního fondu Generace 21, která organizuje pomoc těmto lidem. Rodina návrat odůvodnila steskem prarodičů po domově.

Fond Generace 21 také odložil podání žádosti o přidělení bytů rodinám uprchlíků v Jihlavě. Podle Frýdla Iráčané ubytovaní v Okrouhlíku u Jihlavy nejsou spokojeni s vyhlídkami na budoucnost. Fond od této skupiny uprchlíků dostává různorodé informace o tom, jaké budou její další kroky.

Nevíme, zda opustí Českou republiku a pokusí se usadit v jiné členské zemi EU, zůstanou v ČR a vystoupí z programu nadačního fondu, nebo zda se vrátí do Iráku,“ uvedl Frýdl. Mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis na dotaz ČTK potvrdil, že rada města žádnou žádost o přidělení bytů zatím neřešila.

Rodina, která se hodlá vrátit do Iráku z Brna, uvedla, že prarodičům se zoufale stýská a chtějí umřít v rodné zemi.

Podle Frýdla odchod z vlasti logicky provázejí pochybnosti a psychické problémy, a to nejen v okamžiku rozhodnutí, ale také v následujícím období, kdy je nutné vyrovnat se s novou realitou. „Dnes se ukazuje, že to někteří z uprchlíků neunesli. Nesuďme je - představme si sami sebe po několika týdnech v nové zemi v podobné situaci,“ uvedl Frýdl.

V rekreačním středisku Ohrouhlík u Jihlavy našlo ubytování 30 iráckých křesťanů. Přijeli po skupinách v lednu a v únoru. Jde o lidi z Mosulu, který obsadil Islámský stát. Křesťané před islamisty uprchli a z táborů v iráckém Irbílu poté odešli do Libanonu. Podle původních předpokladů měli na Okrouhlíku bydlet do konce března. Pak se rodiny měly přemístit do pronajatých bytů v Jihlavě. Zhruba od druhého pololetí letošního roku, kdy by získaly v Česku azyl, by se mohly v rámci ČR stěhovat za prací.

Celkem do ČR přesídlilo 37 křesťanských rodin, což je 153 lidí. Většinou mají přiznaný mezinárodní status uprchlíka. Kromě Okrouhlíku bydlí také v Brně a Smilovicích u Třince.

Celý projekt s rozpočtem kolem 15 milionů korun organizuje a financuje Nadační fond Generace 21 s pomocí svých partnerů a podporovatelů. Fond v prvním roce hradí náklady na ubytování a životní potřeby iráckých křesťanů, stejně jako integrační služby. Peníze fond získal výhradně od soukromých dárců.

Lidé, které nadační fond pro přesídlení do Česka vybral, už před odletem do Česka prošli bezpečnostními prověrkami českých tajných služeb a pohovory s českými státními orgány.

Autoři | Foto Nadační fond Generace 21

Štítky uprchlík, Irák, Česko, rodina, Brno, nadační fond, Jihlava, Okrouhlice, Evropská unie, Islámský stát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osm křesťanských uprchlíků z Iráku se rozhodlo vrátit do vlasti | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.