Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Popraveni komunistickým režimem. Jihlava uctila oběti vykonstruovaných procesů v padesátých letech

Desítky lidí v neděli v Jihlavě uctily oběti procesů vykonstruovaných komunistickou justicí v padesátých letech. Pietní akt se konal u památníku před budovou někdejší věznice, v jejímž dvoře se popravovalo. Žulový kvádr nese jména 11 mužů, kteří tam zemřeli. Sedm z nich bylo popraveno 3. srpna 1951 kvůli takzvanému babickému případu.

Květiny přinesli zástupci Konfederace politických vězňů, města, kraje, policie, armády i veřejnosti. Primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava) pak řekla, že i dnes je potřeba stavět se proti bezpráví a nenávisti. „Doufám, že každý z nás najde v sobě tu osobní zodpovědnost, že nebudeme spoléhat na systém, na to, že za nás někdo něco udělá, něco vybojuje,“ uvedla.

Útlak, který dopadl na obyvatele s nástupem komunistického režimu, připomněl Karel Linhart z Konfederace politických vězňů. „Již v lednu 1949 je odsouzena skupina jihlavských občanů, kteří letáky projevili odlišný názor,“ řekl. První popravy se ve dvoře tehdejší krajské soudní věznice konaly 17. června 1950. Zemřeli Karel Veselý, František Rod a Jan Tuček. „Všechny tři zavražděné jsem znal osobně,“ uvedl Linhart.

Případ Babice nebyl nikdy zcela objasněn. Záminkou k rozpoutání monstrózních procesů se stala střelba v babické škole 2. července 1951, kde byli zastřeleni tři funkcionáři místního národního výboru. Následně bylo odsouzeno na 100 lidí, z toho 11 k trestu smrti. Tři z poprav se nekonaly v Jihlavě.

Srpnové popravy o rok později souvisely s Babicemi. Poslední jméno na památníku patří knězi Janu Bulovi, který byl v Jihlavě oběšen kvůli stejné kauze 20. května 1952. Linhart připomněl i politické vězně, kteří skončili ve vězeních a uranových dolech.

Památník obětem komunistické justice je u nynější Vysoké školy polytechnické od roku 1993. Zeď, u níž byli političtí vězni popravováni, nechala nedávno škola zbourat kvůli stavbě svého výukového centra. Na zemřelé ale nechce zapomenout. „Na místě, kde ta zeď stávala, kde popravy probíhaly, bude zřízeno v budoucnu pietní místo,“ řekl vedoucí kanceláře rektora Miloslav Vytasil.

Popraveným byla před pietním aktem věnována i mše v jihlavském kostele svatého Ignáce. Vedl ji převor karmelitánů v Praze - Liboci Vojtěch Kodet, který je z Malého Beranova u Jihlavy.

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj ČTK

Štítky pieta, Jihlava, Karel Linhart, poprava, Konfederace politických vězňů České republiky, Karolína Koubová, Jan Bula, Vojtěch Kodet, Karel Veselý, Jan Tuček, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Popraveni komunistickým režimem. Jihlava uctila oběti vykonstruovaných procesů v padesátých letech | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.