Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihlava si v neděli v Tyršově ulici připomene justiční vraždy nevinných lidí

Statutární město Jihlava a členové Konfederace politických vězňů České republiky z jihlavské pobočky zvou na setkání ke vzpomínce na oběti justiční vraždy politických vězňů padesátých let, popravených ve věznici Krajského soudu v Jihlavě v letech 1950 až 1952. Setkání proběhne u památníku v Tyršově ulici.

Komunistické politické procesy padesátých let označované také jako justiční vraždy, zanechaly více než 200 popravených a přes 200 tisíc uvězněných lidí, dalším statisícům lidí tak režim sebral nejbližší příbuzné, domovy, majetek, upřel vzdělání či zaměstnání.

Město Jihlava si období justičních vražd připomíná vždy první srpnovou neděli. Ta odkazuje na 7. srpna 1951, kdy bylo ve věznici Krajského soudu v Jihlavě popraveno 7 lidí. Celkem bylo v Jihlavě popraveno 11 lidí, nespravedlivou smrt tří z nich – Karla Veselého, Františka Roda a Jana Tučka si město připomíná také v červnu, u sousoší Zaváté šlépěje na Ústředním hřbitově Jihlava.

Vzpomínkové setkání se uskuteční 4. srpna od 10 hodin u památníku na popravené v jihlavské Tyršově ulici, kde promluví delegát ústředí Konfederace politických vězňů ČR i zástupci města Jihlavy, Kraje Vysočina a další hosté. Předcházet mu bude v 8.30 hodin mše svatá v kostele sv. Ignáce na Masarykově náměstí v Jihlavě.

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, poprava, padesátá léta, připomínka, vražda, politický vězeň, Česko, Krajský soud v Brně, Karel Veselý, Jan Tuček

Jihlava si v neděli v Tyršově ulici připomene justiční vraždy nevinných lidí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.