Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihlava poskytla sprejerům dvě místa, kde mohou legálně tvořit graffiti

Bez obav z postihu nyní mohou jihlavští sprejeři tvořit na dvou místech krajského města. První plochou je opěrná zeď na ulici Mostecká a druhou je fasáda objektu vlevo od železniční stanice Jihlava město

„Samozřejmě neočekáváme, že tyto dvě legální plochy vyřeší problém vandalismu ve městě. Zároveň si ale uvědomujeme, že by tu měla být místa, kde se mohou street artisté realizovat a neobávat se přitom policejního postihu,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová.

Legálně vyčleněné plochy určené pro graffiti mají i partnerská města Jihlavy, například ukrajinský Užhorod. V minulosti mohli sprejeři využívat ještě podchod v sídlišti Březinky, kde ale tato možnost přestala platit po jeho opravě v roce 2015.

Povolením dvou legálních ploch pro legální tvorbu graffiti Jihlava nicméně neschvaluje tuto činnost na žádných jiných místech ve městě. Proti nelegálním sprejerům Jihlava bojuje dlouhodobě. Město se potýká s nápisy (taggy) sprejerů na mnoha místech, například na nemovitostech ve svém vlastnictví, zastávkách, označnících i na hradbách a jiných památkách v městské památkové rezervaci.

Menší nápisy odstraňují údržbáři na náklady města, ty větší předává stejně jako soukromníci Městské policii k šetření. Pokud se autor takového nápisu nalezne, tak je skutek hodnocen jako přečin a musí vlastníkovi objektu vyplatit náklady na odstranění. 

Často se však viník nenajde, a tak je musí město odstranit na vlastní náklady. „Nápisy jsou odstraňovány pískováním, které orientačně stojí 300 korun na metr čtvereční. Do odstranění nápisů ročně město vynakládá kolem 50 tisíc korun,“ informuje tisková zpráva jihlavského magistrátu.

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, graffiti, sprejerství, nápis, Karolína Koubová, Užhorod, Březinky

Jihlava poskytla sprejerům dvě místa, kde mohou legálně tvořit graffiti | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.