Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sázavafest 2019 očima policistů: Pět lidí přišlo o řidičák. Kradlo se ve stánku pro personál

Další letní festival, který se každý rok koná na Vysočině, je minulostí. Řeč je o Sázavafestu, který má své místo konání v zámeckém parku ve Světlé nad Sázavou. Na bezpečnost na něm dohlíželi také krajští policisté. Ti jej celkově vyhodnotili jako klidnou akci, a to i přesto, že na něj zavítalo několik desítek tisíc návštěvníků.

„V průběhu celého festivalu jsme nemuseli řešit žádný násilný trestný čin ani žádný případ výtržnictví nebo jiného narušení veřejného pořádku. Dokumentujeme pouze jeden trestný čin majetkového charakteru. Během doby konání festivalu bylo ze strany policie kontrolováno 126 osob a 103 vozidel. Za celé opatření bylo službu konajícími policisty zjištěno 92 přestupků, z nichž se ve čtyřech případech jednalo o řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu a ve dvou  případech o řízení vozidla pod vlivem omamné a psychotropní látky,“ informovala několik hodin po ukončení Sázavafestu Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Jeden přestupek – překročení nejvyšší povolené rychlosti – byl oznámen správnímu orgánu k projednání. Zbývajících 85 přestupků bylo vyřešeno uložením pokut v příkazních řízeních. V pěti případech byl řidičům zadržen řidičský průkaz.

V průběhu prvního dne festivalu policisté zadrželi dva řidiče pod vlivem alkoholu. V jednom případě se jednalo o motorkáře, ve druhém případě o řidiče osobního vozidla. U obou řidičů měla dechová zkouška hodnotu pod jedno promile alkoholu v dechu a oba řidiči se tak dopustili přestupku, který policisté zadokumentovali a předají k řešení do správního řízení. Dalšího přestupku se dopustil řidič který překročil nejvyšší povolenou rychlost.

Zloděj bleskově využil situace 

„V pátek 26. června časně ráno jsme přijali oznámení, že neznámý pachatel zřejmě v nestřežením okamžiku v době mezi půl jednou a jednou hodinou využil situace a z prostoru pro personál v jednom ze stánku v areálu zámeckého parku odcizil dvě volně odložené ledviny s finanční hotovostí, platebními kartami a dalšímu osobními věcmi. Majitelům vznikla škoda ve výši 20 200 korun. Policisté tento případ zadokumentovali a ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže  a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ pokračuje ve výčtu zásahů Čírtková.

Přítomní policisté během pátku zjistili 28 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích. V jednom případě šlo o opilého řidiče, který zároveň v obci překročil nejvyšší dovolenou rychlost. „Tomuto řidiči policisté zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu. Další dva řidiči byli přistižení při jízdě pod vlivem omamných a psychotropních látek. Tato jednání budou oznámena příslušnému správnímu orgánu. Zbývající přestupky byly vyřešeny na místě uložením pokut v příkazních řízeních,“ dodala mluvčí.

Během soboty 27. července policisté zjistili celkem 34 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích, kdy 33 z nich bylo vyřešeno uložením pokuty příkazem na místě a jeden přestupek – překročení nejvyšší povolené rychlosti – nebylo možné vyřešit na místě a policisté jej zadokumentovali a oznámí jej  příslušnému správnímu orgánu k projednání.

Přísná pravidla při vstupu 

Bezpečnostní opatření pokračovalo také v neděli 28. července, kdy policisté zjistili celkem 21 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích, z nichž se v jednom případě se jednalo o řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu. Řidička měla pozitivní dechovou zkoušku – 0,68 promile alkoholu v dechu. Policisté této řidičce zadrželi řidičský průkaz a zakázali jí další jízdu. Dále při silniční kontrole zastavili řidiče, který měl pozitivní dechovou zkoušku – 1,05 promile alkoholu. Tento řidič je podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Policisté řidiči zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu.  

„V souvislosti s letošním ročníkem festivalu ve Světlé nad Sázavou jsme věnovali maximální pozornost přípravě, a poté také realizaci bezpečnostního opatření a ve spolupráci s pořadatelskou službou jsme nastavili jasná a přísná bezpečnostní pravidla pro vstup návštěvníků dovnitř areálu zámeckého parku. Policejní opatření bylo zaměřeno zejména na ochranu měkkých cílů, tedy míst s vysokou koncentrací osob a v neposlední řadě na veřejný pořádek a bezpečnost v dopravě. Motorizované i pěší policejní hlídky věnovaly po celou dobu festivalu v průběhu dne i noci maximální pozornost dohledu nad veřejným pořádek v centru města, v místech kolem zámeckého parku a kolem parkoviště a stanového městečka. Policisté pořádkové, dopravní a cizinecké policie pak zaměřovali svoji pozornost na odjezdové trasy ze Světlé nad Sázavou, a to zejména na kontrolu řidičů, zdali neusedli na volant pod vlivem alkoholu nebo drog,“ řekla dále Čírtková.

Situaci na místě festivalu a pohyb případných podezřelých osob monitorovali také policisté kriminální policie. Na místě byli přítomni v průběhu dne i v noci také policejní psovodi z odboru služební kynologie. V místě festivalu jsme nepohřešovali žádnou osobu a ve Světlé nad Sázavou nemusela být v průběhu konání festivalu realizována žádná pátrací akce.

Foto Sázavafest / Facebook

Štítky Sázavafest, policie, bezpečnost, hlídka, přestupek, festival, alkohol, zámecký park, Světlá nad Sázavou, Kraj Vysočina, Cizinecká policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sázavafest 2019 očima policistů: Pět lidí přišlo o řidičák. Kradlo se ve stánku pro personál | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.