Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihlava zvažuje, že přivede vodu z Želivky, aby měla víc zdrojů. Město se snaží o lepší hospodaření

Jihlava uvažuje o přivedení pitné vody z přehrady Švihov, které se také říká Želivka. Navazuje na projekt havlíčkobrodské firmy Vodovody a kanalizace (VAK), jež se chystá protáhnout přivaděč vody ze Švihova do městyse Štoky ležícího 14 kilometrů od Jihlavy. Na protažení přivaděče do Jihlavy nechá město zpracovat studii, což bude stát 900 tisíc korun, řekl novinářům náměstek jihlavské primátorky Petr Laštovička (ODS). Uvedl, že město se kvůli suchu také snaží zlepšit hospodaření s vodou, včetně dešťové.

Například v Jiráskově ulici se podle náměstka po rekonstrukci asi 200 metrů chodníku změní jeho spád tak, aby voda stékala ke kořenům rostlin v parku. Na využívání dešťových srážek se město domlouvá i s developery a jedná s podniky odebírajícími nejvíc pitné vody nebo vody z řeky. Zvažuje i možnosti využití vody z městských plaveckých bazénů, která se teď pouští do kanalizace.

Sucho výrazně poznamenalo místní zdroje pitné vody koncem minulého roku. Nádrž Hubenov, která padesátitisícové krajské město zásobuje především, byla v listopadu podle tehdejších údajů povodí zaplněná jen ze 36 procent.

Každá kapka vody se počítá 

Jak řekla primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava), teď zatím nejsou dopady sucha tak závažné, aby město muselo lidem zakazovat napouštění bazénů. „Věřím ve zdravý rozum každého jednotlivce, který, když se podívá z okna, vidí, že to sucho opravdu je. Asi není třeba zdůrazňovat, že v dnešní doba se počítá každá kapka vody," podotkla Karolína Koubová

Jak dodal náměstek primátorky Vít Zeman, město se snaží zlepšit klima v ulicích. „Třeba úpravami nebo výsadbou nové zeleně. Jsou to malé kroky, možné ne tak viditelné, ale pro další vývoj v oblasti sucha dost zásadní," popsal Vít Zeman.

S podporou udržování vody na místě a zpomalení jejího odtoku se počítá i při výstavbě nových parkovišť. Parkovací stání nebudou vyasfaltována, ale bude použita zasakovací dlažba. „Opatření pro podporu retence je použito při výstavbě parkoviště poblíž čerpací stanice Ono a také na ulici Zimní," jmenuje další příklady Petr Laštovička, náměstek jihlavské primátorky. 

Jedna trubka pro Jihlavu 

Na propojování vodohospodářských soustav je možné dostat dotaci, ale město už se do tohoto programu s projektem na přivaděč ze Švihova přihlásit nestihne. „Bohužel v této věci předchozí vedení radnice malinko zaspalo, takže Jihlava nemá připravenou žádnou studii té trasy," řekl Petr Laštovička. Doplnil, že s firmou VAK se město alespoň domlouvá na tom, aby při stavbě přivaděče z Havlíčkova Brodu do Štoků přidala jednu trubku, která bude v budoucnu sloužit pro Jihlavu.

VAK připravuje dovedení vody ze Švihova do dvoutisícových Štoků, protože tam při loňském suchu byly problémy s některými lokálními zdroji pitné vody. Ředitel firmy Jan Kadlec ČTK v květnu řekl, že na tento projekt za několik desítek milionů korun se společnost bude ucházet o dotace.

Autoři | Foto www.vodni-dum.cz

Štítky voda, sucho, zdroj, Želivka, Švihov, zásoba, Jihlava, pitná voda, projekt, ODS, Karolína Koubová, Jan Kadlec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava zvažuje, že přivede vodu z Želivky, aby měla víc zdrojů. Město se snaží o lepší hospodaření | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.