Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Z Brněnska zpět na Vysočinu. Hledaná puma byla naposledy viděna u Opatova na Jihlavsku

Zřejmě nejhledanější kočka posledních týdnů, kterou je puma americká, ještě stále nebyla odchycena. Zvíře, které uteklo neznámému majiteli v jižních Čechách, i nadále cestuje mezi kraji. Před týdnem měla být spatřena opět na Vysočině.

Aspoň to tvrdí jedna uživatelka Facebooku, která v neděli 14. července pumu spatřila u Opatova na Jihlavsku. Podle informací Jihlavských listů byla o den dříve viděna na Brněnsku, konkrétně na poli u Pohořelic.

Nedaleko krajského města se měla vyskytovat i 9. července brzy ráno, a to nedaleko Hybrálce, pak se měla vydat směrem na Borovinku.

PSALI JSME: Hledaná puma byla dnes brzy ráno spatřena v Hybrálci pod fotbalovým hřištěm

První výskyt pumy americké na Vysočině měl být zaznamenán 22. června na Pelhřimovsku. O necelý týden později se puma měla přesunout na Žďársko.

Puma americká (Puma concolor) zvaná též horský lev, kaguár či kuguár, je kočkovitá šelma. Je to druhá největší kočkovitá šelma Ameriky (po jaguárovi) a největší zástupce malých koček. Může vážit i více než 100 kg a dosahovat celkové délky až 275 cm.  Živí se především kopytníky, zvláště různými druhy jelenů. Napadá ale i menší zvířata a lidmi chovaný dobytek. Na svou kořist většinou útočí jedním skokem a následným kousnutím do krku ji usmrtí.

Pumy jsou mrštná zvířata, mají velké tlapy a silné zadní nohy, které jim umožňují dělat dlouhé skoky a na krátké vzdálenosti sprintovat rychlostí až 72 km/h. Do výšky vyskočí až 5 metrů a do dálky 6–12 metrů. Výborně šplhají po skalách a umí i dobře plavat. Nejaktivnější jsou pumy za svítání a při soumraku.

Foto pixabay.com

Štítky puma, zvíře, výskyt, Vysočina, Opatov, Brněnsko, Kraj Vysočina, okres Jihlava, kočka, Facebook, Jihočeský kraj, Pohořelice, Hybrálec, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Brněnska zpět na Vysočinu. Hledaná puma byla naposledy viděna u Opatova na Jihlavsku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.