Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V sobotu odpoledne by se k nám měly vrátit tropy. Rtuť se může zastavit až na 31 stupních

V sobotu odpoledne se do naší země po dvou týdnech letních dnů vrátí tropické vedro. Teploty od Prahy na sever Čech a na jihu Moravy vystoupají ke 31 stupňům Celsia, uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav.

Výstražná informace před horkem platí pro Prahu, Středočeský, Ústecký, Liberecký, Jihomoravský a Zlínský kraj od sobotních 12:00 do 20:00. Do Česka bude proudit teplý vzduch od jihozápadu.

Meteorologové připomněli, že horko představuje vysokou zátěž pro lidský organismus. Lidem hrozí přehřátí a dehydratace. Měli by proto dodržovat pitný režim, zvýšit především konzumaci neslazených nealkoholických nápojů v kombinaci s minerálkami.

Rovněž je vhodné omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách a nenechávat děti a zvířata na přímém slunci.

Období, kdy se maximální teploty pohybovaly většinou pod letními 25 stupni Celsia, pomalu končí. Dnes si lidé slunečních paprsků příliš neužívají s výjimkou východu a jihovýchodu republiky.

Nejchladnějším červencovým dnem bylo podle meteorologů úterý 9. července. Nyní začnou teploty stoupat a pondělí 22. července má šanci dostat se mezi deset prozatím nejteplejších dnů letošního roku, úterý dokonce mezi pět nejteplejších, uvedli meteorologové na webu. 

Zemědělci hlásí velké ztráty 

V Česku nadále přetrvává sucho. Podle portálu InterSucho během minulého týdne sucho mírně ustoupilo, trpí jím především severní polovina republiky. Zemědělci hlásí velké ztráty a ani studený a vlhký květen úrodu příliš nezachránil. Poškozené je obilí, řepka, mák, kukuřice, ovoce i zelenina. Obilí už mnohde ani nedozrává, ale rovnou zasychá. Neroste pořádně ani tráva, vojtěška či jeteloviny, takže mnozí nebudou mít dostatek krmiva ani druhý rok po sobě.

Odborníci varují, že horké počasí patrně přetrvá po zbytek léta. „Nynější dlouhodobá předpověď ukazuje, že Evropa bude do konce léta většinou zakoušet mimořádné vedro," řekl serveru Euronews klimatolog Michael Mann.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, vedro, tropy, teplota, meteorologové, předpověď, Česko, Praha, Český hydrometeorologický ústav, Morava, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Liberecký kraj, Zlínský kraj, Ústecký kraj, Michael E. Mann

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sobotu odpoledne by se k nám měly vrátit tropy. Rtuť se může zastavit až na 31 stupních | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.