Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Je před námi částečné zatmění Měsíce. Společně pozorování proběhne také v Jihlavě

V noci z úterý na středu na obloze uvidíme velmi výrazný úkaz. Řeč je o částečném zatmění Měsíce, které potrvá skoro tři hodiny. Společně pozorování můžeme zažít v Jihlavě, konkrétně na Bráně Matky Boží.

Zmíněný úkaz spatříme téměř v celém průběhu (Měsíc vychází v době, kdy se ještě neodehrává očima viditelná polostínová fáze zatmění). Potemnění Měsíce z levého okraje si budeme moci všimnout přibližně 40 minut po východu Měsíce, kdy se úplněk dostane do výšky přibližně 5° nad obzor. Částečné zatmění začne o dalších 20 minut později a potrvá téměř 3 hodiny.

Průběh jevu
21:03: Východ Měsíce
22:01: Začátek částečného zatmění
23:30: Maximální fáze zatmění (cca 65 %)
0:59 (17. 7. 2019): Konec částečného zatmění

Maximální fáze úkazu připadá v letním čase pro Českou republiku na 23:30 a Měsíc při ní bude skryt v zemském stínu více jak 65 procenty svého průměru (shora) a bude se nacházet necelých 15° vysoko nad obzorem. V té době napravo od Měsíce najdeme planetu Saturn a nad jiho-jihozápadem bude planeta Jupiter. Všechna tělesa najdeme v mimo města viditelné Mléčné dráze, která při tak vysokém procentu zatmění již relativně dobře vynikne.

Společně pozorování úkazu proběhne v úterý 16. července od 21:30 a skončí zhruba v jednu hodinu ráno. Lidé budou Měsíc pozorovat z vyhlídkové trasy jihlavské Brány Matky Boží pomocí astronomických dalekohledů.

Pozorování se bude konat pouze při příznivém počasí, v opačném případě bude akce zrušena.

Foto pixabay.com

Štítky zatmění, Měsíc, obloha, astronomie, pozorování, Jihlava, Česko, zatmění Měsíce, Jupiter, Saturn, Galaxie Mléčná dráha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je před námi částečné zatmění Měsíce. Společně pozorování proběhne také v Jihlavě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.