Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kriticky ohrožení sýčci slaví úspěch, vyvedli téměř šedesát mláďat

Malá nenápadná sovička. To je sýček obecný. Ještě na začátku 20. století ho bylo všude plno, teď je ale na pokraji vyhynutí. Letos ale mají čeští ornitologové radost, sýčkům se u nás narodilo minimálně 59 mláďat. Boj o přežití ale tahle sovička ještě vyhraný nemá.

S počtem bezmála 60 mláďat hodnotí letošní sezónu Česká společnost ornitologická (ČSO) jako úspěšnou. Tento počet mláďat je o třetinu vyšší než v loňském roce. V jednom případě se dokonce našlo hnízdo s neskutečnými sedmi mláďaty a to je opravdu výjimka „Sýčci mají zpravidla 3 až 5 vajíček. Podle našich informací jde v České republice o historicky nejvyšší počet mláďat na jednu snůšku,“ komentoval Martin Šálek, hlavní koordinátor ochrany sýčků z ČSO.

Nejlépe se sýčkům daří v severních Čechách. Ornitologové zkontrolovali přes tři stovky různých lokalit a na více než padesáti místech se přesvědčili o přítomnosti sýčků. „Hnízdění jsme zjistili v celkem 29 lokalitách,“ sdělil Šálek. Jenže ze 60 mláďat se jen málokteré dočká dospělosti. Mnoho z malých sýčků přijde o život na silnici, kde skončí jako oběti automobilové dopravy.

Jiní skončí v pastech. „Těmi pro sýčky mohou být napáječky pro dobytek, komíny nebo třeba sudy s vodou,“ informoval koordinátor. Ornitologové pro sýčky každoročně vyvěšují budky, letos jich do přírody přidali celkem 99. I s těmi slaví ČSO na severu velký úspěch. Sýčkové o ně měli zájem a jedenáct z nich i obsadili. 

Autoři | Foto birdlife.cz

Štítky sýček obecný, sova, ČSO, Česká společnost ornitologická, ornitologové, Severní Čechy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriticky ohrožení sýčci slaví úspěch, vyvedli téměř šedesát mláďat | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.