Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

ANKETA: Na 45 procent Čechů tráví dovolenou v tuzemsku

Na 45 procent Čechů tráví dovolenou v tuzemsku. Zbytek vyráží do zahraničí, nejčastěji k moři v některé z evropských destinací. Pojištění na dovolenou už dnes považují za samozřejmost, jednorázové cestovní pojištění uzavírají tři čtvrtiny z nich. Vyplývá to z průzkumu srovnávacího portálu Ušetřeno.cz mezi 850 respondenty.

Na dovolené chce mít podle něj většina Čechů své peníze pod kontrolou. Na 59 procent z nich si stanovuje finanční plán dovolené s limitem do 15 tisíc korun a desetina si dokonce vystačí jen s částkou 5 tisíc korun.

Letní dovolená je u Čechů stále populárním fenoménem, avšak oblíbenost zahraničních destinací rozhodně neklesá. Na 31 procent českých dovolenkářů volí pobyt u moře v Evropě, osm procent preferuje moře v zemích mimo EU. Do zahraničí se však Češi v létě vypravují i na poznávací zájezdy či nejrůznější wellness pobyty, jak uvedlo 16 procent oslovených. Při výběru letní dovolené mají oba partneři ve většině případů rovnocenný názor.

Z průzkumu dále vyplynulo, že Češi rozhodně nepodceňují otázku pojištění na dovolenou. Dalších 15 procent využívá své celoroční pojištění k platební kartě. „Vnímám velmi pozitivně, že Češi si nezapomínají sjednat pojištění na cesty, ať už na letní dovolenou vyrážejí do jakékoli cizí země. Samotná kartička zdravotní pojišťovny totiž nemusí pokrýt riziko spojené se zraněním, nehodou nebo případnou hospitalizací," uvedl finanční analytik Ušetřeno.cz Lukáš Kaňok. Považuje za zajímavé, že dvě třetiny dotázaných vědí, co dělat a na koho se obrátit v případě pojistné události.

Zhruba 10 tisíc korun na osobu za týden 

Výdaje na dovolenou tvoří značnou část ročního rodinného rozpočtu, proto je vhodné stanovit si maximální finanční limit a pevně se ho držet. To ovšem dělá pouze 11 procent respondentů. Na druhou stranu alespoň hrubý plán na dovolenou si vytváří 59 procent dotázaných, zatímco 30 procent se vůbec neomezuje. Na nákladech se přitom oba partneři podílejí stejným dílem, případně využijí společný účet.

Čtvrtina dotázaných vydá zhruba do 10 tisíc korun na osobu za týden, další čtvrtina nanejvýše 15 tisíc korun a maximálně 20 tisíc korun utratí pětina lidí. Na týdenním pobytu v zahraničí lze vystačit i s 5 tisíc korun, jak uvedla desetina respondentů.

Na 45 procent Čechů si obvykle vymění určitou část valut v Česku a zbytek si vymění, případně vybere z bankomatu až v cílové destinaci. Na dovolené nejčastěji kombinují platby ve valutách spolu s platební kartou, což potvrdilo 45 procent lidí.

Platební karta i valuty 

„Je dobré mít s sebou do zahraničí platební kartu i valuty. I v nejoblíbenějších turistických destinacích se úplně bez valut neobejdete, obzvlášť když platíte drobné věci, jako je zmrzlina, jídla ve stánku nebo suvenýry na trhu. Jinak si na dovolené vystačíte s debetní kartou a placení s ní většinou vyjde nejvýhodněji. Za zvážení stojí i kreditní karta pro případ ztráty peněz nebo v letadle, kde nelze platit debetní kartou," upozornil Kaňok. 

Ideální na zahraniční cesty je podle mluvčí Raiffeisenbamk Petry Kopecké víceměnový účet, který umožňuje využívat více různých měn v rámci jednoho účtu s jedním číslem. Navíc si stav svého cizoměnového účtu lze jednoduše zkontrolovat ve svém mobilním a internetovém bankovnictví, dodala. 

Kde nejčastěji trávíte dovolenou?

Celkem hlasovalo19 čtenářů

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky dovolená, cestování, tuzemsko, moře, platební karta, pojištění, Evropská unie, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Na 45 procent Čechů tráví dovolenou v tuzemsku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.