Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve světelské věznici se úspěšně vyučila další téměř třicítka odsouzených žen

Výuční listy z dvouletých učebních oborů šití prádla a provozní služby si ve středu 26. června v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou převzalo 26 odsouzených žen. Další z úspěšných absolventek se předání neúčastnila, protože obor dokončila již v civilním životě na základě individuálního plánu. Včetně letošních 27 učnic, se už ve věznici vyučilo 117 žen, řekla mluvčí věznice Jana Rajdlová.

Možnost získat přímo ve věznici výuční list mají odsouzené ženy od roku 2009, kdy byly přijaty první žákyně do učebního oboru výroba konfekce. Obory šití prádla a provozní služby mohou absolvovat od roku 2013. Z výučního listu není patrné, že jej ženy získaly ve výkonu trestu.

Kapacita věznice ve Světlé nad Sázavou činí 756 míst, z toho je 754 míst pro výkon trestu odsouzených žen a dvě místa pro výkon vazby matky s dítětem do jednoho roku věku.

Obsazenost věznice ale kapacitu překračuje, nyní je ve věznici 825 odsouzených. Chystaný nový pavilon asi za 165 milionů korun má kapacitu zvýšit o 200 míst.

Vzdělávání ve věznici zajišťuje školské vzdělávací středisko od roku 2003. Kromě učebních oborů se mohou ženy věnovat anglickému jazyku, zdokonalovat se v obsluze počítačů nebo v práci s keramikou. Pro cizince nabízí středisko kurz českého jazyka. V letošním školním roce do vzdělávacího střediska docházelo 156 žen, uvedla věznice na svém webu.

Vzdělávání je nedílnou součástí prevence recidivy

„Mezi věznicí a školským vzdělávacím střediskem panuje od počátku vzniku střediska výborná spolupráce nejen v rámci vzdělávání, ale i při realizaci projektů, které mají napomoci začlenění propuštěných vězňů zpět do společnosti," řekla ředitelka věznice Monika Myšičková. Vzdělávání je podle ní nedílnou součástí prevence recidivy a resocializace odsouzených.

Vzdělávání ve školském vzdělávacím středisku věznice ve Světlé nad Sázavou se uskutečňuje pod hlavičkou Středního odborného učiliště (SOU) se sídlem v Praze 4. Zřizovatelem školy je ministerstvo spravedlnosti a slouží pro vzdělávání vězňů. SOU má devět odloučených pracovišť - školských vzdělávacích středisek. Kromě Světlé nad Sázavou jsou ve věznicích Heřmanice, Pardubice, Plzeň, Rýnovice, Valdice, Všehrdy, Znojmo a Stráž pod Ralskem.

Autoři | Foto Věznice Světlá nad Sázavou

Štítky věznice, trest, vyučení, Světlá nad Sázavou, studijní obor, střední odborné učiliště, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve světelské věznici se úspěšně vyučila další téměř třicítka odsouzených žen | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.