Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tříletá Nelinka z Batelova bojuje s nádorovým onemocněním. Zasáhlo to celou její rodinu

Burkittův syndrom. Tuto diagnózu si před více než rokem musela vyslechnout rodina Mackových z Batelova na Jihlavsku. Toto nádorové onemocnění vznikající z lymfatické tkáně postihlo jejich tříletou dceru Nelinku. Za sebou má operaci a také sérii chemoterapií.

Nemoc přišla nečekaně a změnila život celé rodiny. „Měla jsem se vracet do práce po rodičovské dovolené, ale kvůli nemoci jsem se musela registrovat na úřadu práce. Zdravý člověk si těžko představí, co všechno se změní,“ říká maminka Eva Macková, která se svou dcerou ze začátku léčby trávila více času v nemocnici, zatímco o druhou dceru, čtyřletou Adélku, pečoval manžel Petr a zároveň zajišťoval příjem rodiny.

Život v izolaci 

Na pomoc přispěchali Dobří andělé. „Nebýt těchto lidí, vůbec si neumím představit, jak bychom to zvládli. Nemoc sama o sobě je velká psychická zátěž a člověk mnohdy nemá sil k řešení finančních věcí. Z celého srdce chceme poděkovat všem Dobrým andělům a vyjádřit naši vděčnost a obrovské díky,“ vzkazuje s vděčností Eva. Příspěvky rodině pomáhají s úhradou pohonných hmot, desinfekčních přípravků, speciální stravy a s dorovnáním chybějícího příjmu.

Nelinčino onemocnění s sebou během léčby neslo dodržování přísných hygienických podmínek. Nízkobakteriální strava a častý domácí úklid byl na denním pořádku. Nepřítelem se stal i kolektiv dětí či cestování hromadnou dopravou. Nákaza běžné virózy mohla léčbu zásadně zkomplikovat. Z tohoto důvodu přestala do školky docházet i Nelinky sestra. „Žijeme stále v částečné izolaci, pokud vše dobře dopadne, Nelinka půjde v příštích měsících na přeočkování a snad se brzy dozvíme, jestli nás pustí do školky od září. Držte nám palce,“ dodává Eva Macková z Batelova.

Počet žádostí o pomoc pořád roste 

Za necelých osm let fungování nadace podpořili Dobří andělé na Jihlavsku desítky dětí. Počet nových žádostí o pomoc ale stále roste. „Kromě rodin, v nichž se rodič nebo dítě potýká s onkologickým onemocněním, podporujeme každý měsíc také rodiny s dětmi s nejrůznějšími vážnými onemocněními či kombinovanými postiženími. Pomoc je v těchto případech dlouhodobá, často v řádu let,“ doplňuje ředitelka nadace Dobrý anděl Šárka Procházková.

Každý dárce, který by chtěl rodiny podpořit, si může zvolit výši částky i frekvenci zasílání pomoci. Navíc má možnost si přečíst příběh konkrétní rodiny, které pomohl. „Stačí si na stránkách nadace Dobrý anděl vytvořit registraci a zaslat první příspěvek. Ve svém Andělském účtu pak každý dárce vidí informace o rodině,“ vysvětluje Šárka Procházková a dodává: „Pro rodiče představuje podpora Dobrých andělů v takto těžké situaci pomoc nejen finanční, ale také psychickou – mají pocit, že na to nejsou sami, jsou klidnější a mohou se tak více věnovat tomu, co je důležité.“

Foto Nadace Dobrý anděl

Štítky nádor, nemoc, Burkittův syndrom, Dobrý anděl, rodina, Batelov, okres Jihlava, léčba, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tříletá Nelinka z Batelova bojuje s nádorovým onemocněním. Zasáhlo to celou její rodinu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.