Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Češi nevěří institucím, EU není výjimkou

Češi mají obecně malou důvěru v instituce – ať už se jedná o ty národní nebo o Evropskou unii. Plyne to z exkluzivního průzkumu agentury Median pro projekt Moje Evropa.

Češi jsou s fungováním EU celkově spíše nespokojeni, většinou ji však hodnotí srovnatelně jako národní instituce. „Většina nedůvěry k EU je tedy dána obecně institucionální nedůvěrou a menší část pak specificky proti-evropskými postoji,“ vysvětluje průzkum agentury Median, který zpracovala exkluzivně pro projekt Moje Evropa.

Šedesát procent Čechů je rozhodně nebo spíše nespokojeno s členstvím v EU, spokojená je jen třetina. Průzkum ukázal, že spokojenější s členstvím v EU jsou lidé s vyšším vzděláním, vyšším kulturním a sociálním kapitálem nebo obyvatelé Prahy. Méně přitom záleží na ekonomickém kapitálu – tedy na příjmech a bohatství.

„Pokud ale srovnáme spokojenost s EU se spokojeností s národními institucemi jako je vláda, prezident nebo celkové fungování demokracie, ukazuje se, že u většiny respondentů je hodnocení EU podobné jako u národních institucí. Takže je tu obecná nedůvěra, která se promítá i do vztahu k EU,“ říká Tomáš Prouza, bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Obecně se dá říci, že spokojenější jsou s členstvím spíše lidé, kteří sami sebe považují za pravicově orientované. Evropskou unii také lépe hodnotí ti, kteří mají spíše optimističtější pohled na vývoj společnosti. 

Klíčovým faktorem v hodnocení členství v EU je pocit ohrožení migrací a to, jak pro sebe daný člověk vnímá prospěšnost globalizace. Ti, kteří se cítí ohrožení migrací nebo si myslí, že lidé jako oni v globalizaci tratí, jsou spokojeni se členstvím v EU pouze v 16 %, respektive 22 %,“ upozorňuje průzkum Medianu.

Exkluzivní průzkum pro projekt Moje Evropa provedla společnost Median mezi 22. listopadem a 4. prosincem 2018 na vzorku 1000 respondentů starších 18 let. Detailní segmentaci voličů a jejich vztahu k EU projekt Moje Evropa prezentoval ve spolupráci s Českým rozhlasem. Na tuto analýzu se můžete podívat zde

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky Evropský parlament, EU, Moje Evropa, Evropská unie, Evropa, projekt, průzkum, medián, Praha, Tomáš Prouza, Český rozhlas, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi nevěří institucím, EU není výjimkou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.