Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tankování na dovolené? U moře jsou pohonné hmoty dražší než v Česku

Pohonné hmoty jsou v evropských přímořských státech, které mají Češi v oblibě pro letní dovolenou, dražší než v Česku. Výjimkou je prakticky pouze Bulharsko. Novinářům to řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Při cestě do Chorvatska, kam míří pravidelně nejvíce českých turistů, se podle něj vyplatí natankovat buď doma v Česku, nebo v Rakousku, kde jsou podobné ceny. Alternativou pro ty, kteří míří na jih Evropy jinou cestou, může být také Maďarsko.

Podle údajů Finlordu na základě dat Evropské komise se litr benzinu Natural 95 v Česku nyní průměrně prodává za 33,58 koruny, nafta vyjde na 32,59 Kč/litr. Tomčiak uvedl, že ceny pohonných hmot jsou momentálně zhruba na stejné úrovni jako před rokem.

„Ceny pohonných hmot jsou vysoké zejména směrem na západ od ČR. V Německu je proti Česku benzin dražší o šest korun a cena nafty je výš o 60 haléřů. Extrémně drahá je Itálie, kde si řidiči připlatí za litr benzinu až osm korun. V průměru o 2,5 koruny jsou vyšší ceny v Chorvatsku. Relativně drahý benzin je i na Slovensku, nafta je tam srovnatelně drahá jako v ČR," uvedl Boris Tomčiak.

Podotkl, že stejně jako v Česku i v zahraničí platí, že lze najít pumpy, jejichž ceny se od průměrných cen významně liší. Vyšší ceny tradičně drží především čerpací stanice v okolí velkých měst a na hlavních tazích. Rozdílnost v cenách v Evropě je podle něj způsobená zejména daňovou politikou.

„Ta se v nejbližších měsících měnit nebude. Vzhledem k propadu cen ropy na světových trzích lze v červnu očekávat zlevnění benzinu a nafty v celé Evropě, a to přibližně o 30 až 50 haléřů na litr," dodal Tomčiak.

Spotřební daň na benzin a naftu se v Česku naposledy měnila v roce 2010, kdy se zvedla o korunu. Od té doby je 12,84 Kč na litr benzinu a 10,95 Kč na litr nafty. Analytik už dříve upozornil, že například v Německu je spotřební daň o pět korun vyšší než v ČR. 
 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky palivo, benzín, nafta, dovolená, zahraničí, Česko, pohonné látky, motorová nafta, Evropa, Chorvatsko, Finlord, s.r.o., Rakousko, Bulharsko, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tankování na dovolené? U moře jsou pohonné hmoty dražší než v Česku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.