Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kůrovec řádí i v jihlavských městských lesích. Řeší se, kam s napadeným dřevem

Kůrovec se usídlil i v jihlavských městských lesích. O tom se minulý týden přesvědčilo vedení města v čele s primátorkou Karolínou Koubovou. Správa městských lesů (SML) nyní musí vyřešit, kam s napadeným dřevem.

„V současné době je dokončeno první rojení kůrovce a začíná žít v čerstvě napadených stromech. V tuto chvíli náš venkovní personál rozhoduje o tom, jak moc se nám podaří kůrovcovou kalamitu zpomalit. Jde o to, že čerstvě napadené stromy je nutné vyhledat a do vylítnutí kůrovce vytěžit a asanovat, buď chemicky či mechanicky. Podle vývoje počasí odhaduji, že na to máme cca čtyři týdny,“ popsal aktuální situaci v městských lesích vedoucí SML Václav Kodet.

Pro SML nyní vyvstává palčivá otázka, kam s napadeným dřevem? „V situaci, kdy cena dřeva neustále klesá a o některé sortimenty není zájem vůbec, budeme muset volit i odvoz dříví z lesa na náhradní skládky, což celou výrobu ještě zdražuje,“ konstatoval šéf jihlavských lesníků.

Sázíme modříny, buky, duby, javory, jedle a smrky

V některých nepřístupných místech v souladu z opatřením obecné povahy Ministerstva zemědělství v tuto chvíli pracovníci SML ponechávají mrtvé souše stát a soustředí se přednostně na boj s živým kůrovcem v čerstvě napadených stromech.

„Kalamita je v plném proudu a na vykácené holiny po kůrovci je velmi smutný pohled. Jsem ale ráda, že máme v čele městských lesů odborníka, který dělá vše pro to, aby ekologické i ekonomické dopady byly co možná nejnižší. Lesy už nebudou takové, jak je známe. Sázíme modříny, buky, duby, javory, jedle a smrky samozřejmě také do oplocených úseků. Kvůli skladbě lesa zůstanou oplocenky i deset let, aby les mohl vzrůst a nezničila ho zvěř,“ sdělila během prohlídky lesů primátorka Jihlavy Karolína Koubová.

Zborná, Bílý Kámen a Bradlo. To jsou tři úseky z celkových sedmi, které jsou kůrovcovou kalamitou postiženy nejvíce. Jedná se o nižší polohy kolem řeky Jihlavy a jejich přítoků, kde se nedostatek vody projevuje nejdrastičtěji. 

Pětiletá těžba 

V loňském roce bylo vytěženo cca 50 tisíc kubických metrů kůrovcového dříví a v letošním roce do konce května už 45 tisíc kubických metrů kůrovcového dříví. „Za oba roky 2018 a 2019 odhaduji, že budeme mít vytěženu možná i pětiletou těžbu,“ doplnil Kodet.

Největší ztrátou pro SML, a potažmo i pro město, je ztráta z ceny surového dříví realizovaném na trhu. Meziročně totiž klesly ceny o 47 % a zatímco například mzdy mezitím narostly o 7 %. Nyní SML prodává dřevo za ceny z roku 1992.

„Pro zmírnění následků kalamity děláme všechno, co se dá. Minimalizujeme náklady a hledáme nové trhy a obchodní partnery, kde se dá ještě prodat dříví nad výrobní náklady,“ uzavřel šéf SML Václav Kodet.

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky dřevo, kůrovec, les, SML, Karolína Koubová, kůrovci, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kůrovec řádí i v jihlavských městských lesích. Řeší se, kam s napadeným dřevem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.