Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Park za jihlavskou radnicí rozzáří slunečnice. Akce podpoří pacienty s roztroušenou sklerózou

Park za jihlavskou radnicí v úterý 11. června oživí žluté květy slunečnic. Po roce se bude opět konat akce Rozsviťme Českou republiku, která podpoří pacienty s roztroušenou sklerózou. Tou v naší zemi trpí více než 20 tisíc lidí.

Žlutou rostlinu si může přijít zasadit každý, kdo s pacienty sympatizuje.

„O nemoci, za níž lidé nemohou, stále panuje řada mýtů, jsou dokonce lidé, kteří RS podceňují a neléčí se. Přitom včasná léčba zachrání 20 až 30 let aktivního života,“ upozorňuje Kateřina Bémová z Nadačního fondu Impuls, který akci organizuje ve spolupráci s regionálními pacientskými organizacemi Roska. Rozsviťme ČR podle ní ukazuje, že i s takto vážnou diagnózou lze žít kvalitní život.

Roztroušená skleróza (RS) je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy.

Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká.

Nemoc se vyskytuje především ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách.

Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus (Epsteina-Barrové virus), kouření a nedostatek vitamínu D.

 „Při léčbě nemoci je důležitá psychická pohoda. A květ slunečnice, který od rána otáčí hlavu za sluncem, má vyjadřovat naději těchto pacientů,“ vysvětluje Bémová.

Pacientů každý rok přibývá 

Kromě samotného sázení žlutých rostlin je připraven i další program. „Zpěvem nás přijdou povzbudit děti z Mateřské školy Mašinka,“ doplňuje Jitka Večeřová ze spolku Roska Jihlava a ještě doplňuje, že zasadit slunečnici a vyjádřit podporu může přijít každý, komu není osud lidí s touto nemocí lhostejný.

Pacientů s roztroušenou sklerózou každoročně přibývá, vzplanutí nemoci nemohou nijak ovlivnit. Podle lékařky Dany Horákové, z RS centra ve VFN nemoc lékaři přes velký pokrok stále neumí vyléčit, ale umí ji tlumit nebo i pozastavit.

Důležité je včasné odhalení 

„Je však třeba zdůraznit, že všechny současné léky jsou protizánětlivé, to znamená, že mají schopnost pouze potlačit autoimunitní zánětlivé děje, které ničí nervová vlákna v mozku a míše. Žádný z těchto preparátů bohužel zatím neumí přetržená vlákna znovu obnovit. Pokud se nám podaří zánět zastavit, tak můžeme vlákna dlouhodobě, u řady pacientů i celoživotně, ochránit. Z tohoto pohledu, čím dříve na nemoc přijdeme a čím dříve protizánětlivé léky nasadíme, tím lépe, říká lékářka Dana Horáková.

Slunečnice se v Jihlavě budou sázet v úterý 11. června v 10 hodin v parku za radnicí.

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky slunečnice, roztroušená skleróza, RS, pacient, Česko, Daňa Horáková, Jihlava, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Mateřská škola MAŠINKA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Park za jihlavskou radnicí rozzáří slunečnice. Akce podpoří pacienty s roztroušenou sklerózou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.