Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Byly zahájeny kontroly v klubech, kde se provozuje hazard. Ne všude jsou kontroloři vítáni

Jihlavská městská vyhláška takřka zastavila hazard v hernách a restauracích. Někteří provozovatelé tak přesunuli svoje podnikání do soukromých klubů, kam mají přístup obvykle jen registrovaní hráči. Vyhláška ale platí i za zdmi těchto široké veřejnosti nepřístupných provozoven.

„Vyhláška nezakazuje herny jako takové, ale provoz hazardních her,“ upozorňuje Jan Jaroš, který na jihlavském magistrátu vede ekonomický odbor. Úřady ve spolupráci s policií zahájily první kontroly v těchto „skrytých“ hernách.

Dosud měli kontroloři možnost do heren volně vstupovat. Při první kontrole, která proběhla začátkem března v soukromém klubu, bylo všechno jinak. Vstup jim nebyl umožněn ani přes přítomnost státní policie, dovnitř se dostali až po odvrtání zámku. „V prostorách klubu ještě sálalo teplo z výherních přístrojů, které obsluha hromadně vypnula jediným stiskem tlačítka dálkového ovládání. Zadním vchodem se pokoušeli uniknout dva muži, jak policie zjistila, šlo o hosty podniku,“ popsal zkušenost Jan Jaroš.

Hazard jako podpora duševního rozvoje hráčů

Za pozornost také stojí veřejně dostupné stanovy hráčských klubů, které se označují třeba za spolek deskových her. „Mimo jiné uvádí, že účelem a cílem jejich činnosti je podpora členů spolku při jejich psychickém a duševním rozvoji. Pokud si vybavíte řadu tragických osudů osob, které hazardu propadly, pak to nelze označovat ani za hořkou ironii, jako spíše za vulgaritu nejhrubšího zrna,“ poznamenal vedoucí ekonomického odboru Jan Jaroš. 

Na kontrole se podílely dva odbory jihlavského magistrátu – Obecní živnostenský úřad a ekonomický odbor, dále Specializovaný finanční úřad, Městská policie Jihlava a Policie České republiky. Kontrola se zaměřila na porušování příslušné městské vyhlášky zakazující provozování hazardních her, dále na zákaz nalévání alkoholu mladistvým a dodržování povinností dle živnostenského zákona a souvisejících právních předpisů.

Do doby uzavření kontroly nebudou zúčastněné orgány sdělovat podrobnosti. „Již nyní však můžeme konstatovat porušení živnostenského zákona ve třech případech,“ doplnil Jan Kubišta, vedoucí Obecního živnostenského úřadu. Další kontroly budou následovat ještě během měsíce března.

Tisková zpráva | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky hazardní hra, herna, Jan Jaroš, Živnostenský úřad, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Byly zahájeny kontroly v klubech, kde se provozuje hazard. Ne všude jsou kontroloři vítáni | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.