Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Policejní nováčci po letech absolvují roční odbornou přípravu v Jihlavě

Základní odborná příprava nových policistů se po letech vrací zpět do Jihlavy. Včerejšího slavnostního zahájení výuky se zúčastnil také Tomáš Lerch, ředitel Ředitelství služby dopravní policie. Základní odbornou přípravu, která trvá 12 měsíců, v Jihlavě absolvuje celkem třicet budoucích policistů.

První den začal pro třicítku policejních nováčků, z nichž je třiadvacet dopravních policistů a zbývající jsou policisté pořádkové policie, slavnostním nástupem. Policisty při zahájení výuky pozdravil ředitel Tomáš Lerch, který uvedl, že policejní práce je velice náročné povolání, které musí člověk dělat srdcem a mělo by se pro každého policistu stát opravdovým posláním.

V základní odborné přípravě postupně získáte potřebné znalosti, při modelových situacích si ověříte, zdali tyto znalosti a dovednosti dokážete správně využít. Služba dopravní policie není snadnou problematikou. Bude na vás klást vysoké nároky v oblasti znalostí velkého množství právních předpisů. Budete se muset naučit ovládat současné moderní technické prostředky, které v rámci výkonu služby dopravní policisté používají,“ řekl budoucím policistům Tomáš Lerch. 

Základní odbornou přípravu musí absolvovat každý policista, který nastoupí do služebního poměru k Policii České republiky.

Základní odborná příprava trvá celkem dvanáct měsíců a v rámci této doby si musí policejní nováčci osvojit základy pořadové přípravy, absolvovat výcvik určeny pro správnou manipulaci se služební zbraní a především získat teoretické i praktické znalosti, které jsou potřebné pro výkon služby.

Základní odbornou přípravu končí studenti závěrečnou zkouškou a po jejím úspěšném složení nastupují od výkonu služby na svých základních útvarech. V průběhu kalendářního roku jsou stanoveny čtyři nástupní termíny. 

K nově přijatým policistům promluvil Martin Souček, ředitel Vzdělávacího zařízení Praha, Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy, který je přivítal v Jihlavě v prostorách vzdělávacího zařízení, kde budou trávit další měsíce v rámci výuky základní oborné přípravy.

Pevně věřím, že povolání policisty jste si všichni vybrali po zralé úvaze. Nyní vás čekají měsíce přípravy na vaše budoucí povolání.  Naši pedagogové, z nichž většina má za sebou mnoho let zkušeností ze služby na základních útvarech, se budou snažit vám předat všechny potřebné znalosti a dovednosti. Ve škole budete trénovat různé modelové situace, budete se učit komunikovat. Po ukončení základní odborné přípravy všechny tyto nabyté znalosti zúročíte v rámci výkonu služby, kde k tomu budete přidávat další získané zkušenosti,“ doplnil Martin Souček.

„První červnovým dnem se tak do Jihlavy vrátila základní odborná příprava pro nově nastupující policisty, kterou od začátku roku 2016 zajišťuje Útvar policejního vzdělávání a služební přípravy ve svých dvou vlastních Vzdělávacích zařízeních v Praze a Brně. Samotná výuka v rámci základní odborné přípravy probíhá kromě Jihlavy také v Praze, Brně a Holešově,“ doplnila ještě Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Návrat výuky do Jihlavy 

Kromě základní odborné přípravy v těchto vzdělávacích zařízeních probíhají také specializované kurzy z různých problematik policejních činností. Tyto kurzy jsou určeny pro další odborné vzdělávání policistů.  

V minulosti v Jihlavě působila střední a vyšší policejní škola ministerstva vnitra, která byla zaměřena na teoretickou a praktickou výuku dopravních policistů, a to nejen v rámci základní odborné přípravy policejních nováčky, ale také na další odborné kurzy pro již sloužící dopravních policisty, kteří si zvyšovali své odborné znalosti. „Tento model se tak do Jihlavy po několika letech vrací zpět, a jihlavský odbor vzdělávání tak bude prioritně znovu určen pro vzdělávání dopravních policistů již při jejich nástupu k policii,“ dodala ještě závěrem mluvčí Čírtková.

Foto Policie ČR

Štítky policie, příprava, nováčci, výcvik, Jihlava, dopravní policie, Praha, Brno, Policie České republiky, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Policejní nováčci po letech absolvují roční odbornou přípravu v Jihlavě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.