Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obce z lokality Hrádek chtějí schválit společné prohlášení proti úložišti

Obce z lokality Hrádek na Jihlavsku budou schvalovat společné prohlášení proti hlubinnému úložišti jaderného odpadu. Hrádek patří mezi devět míst v ČR zvažovaných pro jeho stavbu. Starostové z Hrádku před měsícem požádali stát o vyřazení s odůvodněním, že záměr může ohrozit zdroje pitné vody. Obecní zastupitelstva projednají návrh na nesouhlas se stavbou úložiště. K tomu, aby se na stavbě úložiště nijak nepodíleli, obce zároveň vyzvou i občany a majitele nemovitostí, dnes řekla starostka obce Rohozná Štěpánka Šteflová.

„Přišla nám odpověď, která nás neuspokojila, takže na to budeme dál reagovat," uvedla Štěpánka Šteflová k dalšímu postupu obcí.

Jak uvedli další starostové, obce připravují vyvěšování protestních plakátů a chtějí získat na svou stranu radnice v širším okolí. Minulý čtvrtek se se starosty z Hrádku setkal ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Jan Prachař. Vyloučení lokality ze seznamu jim neslíbil. Novinářům při té příležitosti v Dolní Cerekvi řekl, že ke snížení počtu lokalit zvažovaných pro úložiště v Česku chce SÚRAO dospět příští rok.

PSALI JSME: FOTO, VIDEO: Lidé z lokality Hrádek dál protestují. Ředitele SÚRAO přivítali čerti

Společné usnesení proti úložišti v lokalitě Hrádek jako první projedná zastupitelstvo obce Rohozná, které začne dnes v 16:30. V návrhu usnesení podle starostky je, že obec nesouhlasí se stavbou úložiště a nebude se na této stavbě jakoliv podílet. Obec zároveň vyzve ke stejnému postupu občany obce a majitele nemovitostí. Ve středu dostanou stejný návrh usnesení na stůl zastupitelé v obci Hojkov a v neděli v Milíčově. „Zastupitelstva ostatních obcí budou následovat," uvedl v dnešní tiskové zprávě společný právní zástupce obcí z lokality Hrádek Luboš Kliment.

PSALI JSME: FOTO, VIDEO: Šestice starostů z Jihlavska požaduje vyřazení z lokalit pro úložiště. Hlavním důvodem je pitná voda

Starostové šesti obcí z Hrádku podepsali dohodu o spolupráci v otázce úložiště 25. dubna. Zároveň požádali ministerstvo průmyslu a SÚRAO o vyloučení ze zvažovaných lokalit do 30 dnů s odkazem na to, že Hrádek je na evropském rozvodí a voda odtud teče jak do vodárenské nádrže Hubenov zásobující Jihlavu, tak směrem do povodí Želivky s vodárenskou přehradou Švihov.

Termín vypršel v neděli 26. května. Starostové se v dnešním prohlášení odvolávají na ústavu, podle níž má stát dbát o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství. Uvádějí, že uskuteční veškeré jim dostupné kroky k naplnění a ochraně tohoto zájmu.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky úložiště, prohlášení, lokalita, Hrádek, jaderný odpad, SÚRAO, Správa úložišť radioaktivních odpadů, starosta, Česko, okres Jihlava, Rohozná, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Dolní Cerekev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce z lokality Hrádek chtějí schválit společné prohlášení proti úložišti | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.