Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Stávkující studenti vyšli do ulic, požadují lepší ochranu životního prostředí

Netradiční "rozvrh" měly desítky jihlavských studentů v pátek od 11 do 12 hodin. Rozhodly se totiž protestovat za lepší ochranu klimatu na naší planetě. Po úvodní řeči před budovou gymnázia se průvod vybavený rozličnými transparenty vydal do samotného centra Jihlavy.

Žáci a studenti několika jihlavských škol se dnes před poledneme přidali k celosvětovým protestům požadující lepší ochranu životního prostředí. V České republice se už několik podobných demonstrací konalo, v krajském městě se tak ale stalo poprvé. „Dlouho jsme čekaly, kdo se toho v Jihlavě ujme, ale když se k tomu nikdo dlouho neměl, chopily jsme se toho samy,“ uvedla za tým organizátorek Monika Freithová.

Ta všem účastníkům protestu a dalším přihlížejícím v úvodní řeči vysvětlila účel stávky. „Vadí nám, jak moc je současná vláda pasivní při řešení hlavních problémů světa. Požadujeme změnu přístupu politiků a političek ke klimatickým změnám,“ zaznělo mimo jiné při jejím projevu, ve kterém poté přednesla konkrétní problémy a dopady zhoršujícího se životního prostředí.

Protestující se následně od budovy gymnázia vydali Palackého a Benešovou ulicí až na samotné Masarykovo náměstí. Nechybělo množství tematických transparentů a vyvolávání hesel jako "Použij hlavu, Jihlavo" nebo "Za klima, za budoucnost." Průvod se následně odebral zpět ke gymnáziu, kde setkání pokračovalo výstupy několika řečníků.

Zdá se, že dnešní snažení bude mít pokračování. „Bude chtít stávku opakovat, aby bylo vidět, že to myslíme vážně. Doufáme, že to nevyjde do prázdna,“ prohlásila další z organizátorek Tereza Lízalová. Tu doplnila její kolegyně Jasmína Neuwirthová. „Důležité je projevit názor, je to právo každého občana. A je fajn, že přišli protestovat i studenti z jiných škol než z gymnázia,“ ocenila.  

Protestující také čelili různým narážkám na "ulejvání". „Věříme, že když obětujeme čas, během kterého jsme se mohli učit, je to viditelnější, než kdybychom šli po škole. Je větší pravděpodobnost, že se začne něco dít,“ řekla k tomuto tématu Monika Freithová.

 

Foto Dalibor Mašek

Štítky studenti, stávka, demonstrace, klima, životní prostředí, Jihlava, Česko

FOTO, VIDEO: Stávkující studenti vyšli do ulic, požadují lepší ochranu životního prostředí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.