Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dovolené se blíží, zkontrolujte si platnost svých dokladů. Rychlopas vyjde až na šest tisíc

Rok se s rokem sešel a zase se blíží čas letních dovolených. Pracovníci správního odboru jihlavského magistrátu se každoročně setkávají s nešťastnými klienty, kterým pokazila dovolenou formalita – neplatný cestovní doklad. Úřad doporučuje si doklady zkontrolovat s dostatečným předstihem.

„Nejrychlejší cesta pro získání dokladů trvá 24 hodin. Takzvaný „rychlopas“ stojí pro dospělého šest a pro dítě dva tisíce korun. Dále si lze za tuto dobu vyřídit také občanský průkaz, který dospělého stojí jeden tisíc a dítě 500 korun, podmínkou však je vyzvednutí na pracovišti Ministerstva vnitra ČR v Praze,“ upozornila Kateřina Škarková, vedoucí správního oddělení, které vydávání cestovních dokladů na Magistrátu města Jihlavy zajišťuje.

Aktuální informace o podmínkách cestování naleznete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí

O něco levnější variantou je vydání dokladů do pěti pracovních dnů, kdy cestovní pas pro dospělého stojí tři a dítě tisíc korun, občanský průkaz pak dospělého vyjde na 500 a dítě na 300 korun.

Kam všude stačí občanka? 

Na cestovní pas se standardně čeká 30 dní, stejnou lhůtu má i vydání občanského průkazu. Cestovní pas pak stojí dospělého 600 a dítě 100 korun. Občanský průkaz pro děti do 15 let stojí 50 korun, pro starší je zdarma.

„Do států EU lze použít jako cestovní doklad občanský průkaz. S občanským průkazem lze odcestovat také do Norska, Švýcarska, Lichtenštejnska, Albánské republiky, Bosny a Hercegoviny, Gruzie, Makedonské republiky, Moldavské republiky, Srbské republiky a také na Island a Černou Horu,“ doplňuje další informace k cestovním dokladům Aneta Hrdličková, mluvčí jihlavské radnice.

Upozornění na kontrolu dokladů však platí i pro ty, kteří cestují do států mimo EU s platným cestovním pasem. „Zjistěte si u velvyslanectví daného státu, jakou minimální dobu platnosti cestovního pasu cizí stát vyžaduje a zda je ke vstupu a pobytu na jeho území třeba vízum,“ připomíná Kateřina Škarková. 

Foto Lenka Dvořáková

Štítky doklady, pas, občanský průkaz, cestování, léto, dovolená, platnost, cestovní pas, Evropská unie, Ministerstvo vnitra České republiky, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Praha, Jihlava, Norsko, Švýcarsko, Albánie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dovolené se blíží, zkontrolujte si platnost svých dokladů. Rychlopas vyjde až na šest tisíc | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.