Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stoletý smrk u chaty na Čeřínku šel k zemi. Nebyl v dobré kondici a byl nebezpečný pro okolí

Nedaleko turistické chaty na Čeřínku zmizel solitérní smrk. Fotka z kácení se objevila před několika hodinami na Facebooku. Lidé u snímku debatovali o tom, proč šel letitý strom k zemi. Názory se různily, lidé zmiňovali kůrovce nebo třeba i to, že smrk byl pro kolemjdoucí nebezpečný. Obrátili jsme se proto s několika otázkami na starostku obce Cejle, v jejímž katastrálním území se Čeřínek nachází.

„Žádost o pokácení smrku si podal Český klub turistů s vyjádřením odborného lesního hospodáře Milana Slavingera, ve kterém je uvedeno, že strom byl v minulosti několikrát zasažen bleskem, což mělo za následek poškození vodivých pletiv po celé délce kmenu a následné odumření větví. Dále je zde uvedeno, že strom je zasažen hnilobou značného rozsahu, v kmeni je otevřená dutina o hloubce 26 centimetrů,“ vysvětluje Pavlína Nováková, starostka obce Cejle. Součástí uvedeného posudku je také informace, že strom je v havarijním stavu, a proto je jen otázkou času, kdy dojde k jeho samovolnému pádu.

„Vzhledem k tomu, že se blíží čas školních výletů a dětských zájezdů a dle posudku by se mohlo stát, že strom nebo větve na někoho padnou. Obecní úřad Cejle proto vydal rozhodnutí o povolení pokácení,“ dodala ještě Nováková.

Kůrovec? Planý poplach? 

Lidé diskutující na Facebooku jako jeden z důvodů uváděli přítomnost kůrovce, který trápí naši republiku již několik měsíců. Zazněl také názor, který zpochybňuje stav smrku. „Co vím z doslechu, tak někdo po tolika letech prohlásil, že je nebezpečný (dvakrát do něj udeřil blesk a bylo mu 110 let) a potom, co ho pokáceli, zjistili, že byl úplně zdravý, ale to už bylo pozdě.“ K takovému názoru se starostka Cejle staví odmítavě.  „Dle předloženého posudku a fotografií strom v dobré kondici nevypadal. Kdybych vydala zamítavé stanovisko, a pak na někoho spadla větev, to by se odpůrcům pokácení líbilo?“ uzavřela své vyjádření Nováková.

Foto čtenářka Jihlavské Drbny

Štítky strom, pokácení, smrk, Čeřínek, Cejle, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stoletý smrk u chaty na Čeřínku šel k zemi. Nebyl v dobré kondici a byl nebezpečný pro okolí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.