Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jemnice dokončuje koupací biotop za 28 milionů korun. Návštěvníkům se otevře 1. července

Jemnice na Třebíčsku dokončuje po dvou letech výstavby nový koupací biotop. Bude třetí na Vysočině. Radnice za něj zaplatí asi 28 milionů korun. Oproti původním plánům cenu zvýšily rozsáhlejší terénní úpravy a vrt hluboký 60 metrů, díky kterému nebude nutné dopouštět vodu z vodovodního řadu. Koupaliště využívající jen přírodní postupy čištění vody by podle starosty Miloně Slabého (SNK) mohlo zvýšit návštěvnost města. Lidem se otevře 1. července.

První veřejný koupací biotop, který se v čištění vody obejde bez chemie, funguje na Vysočině od roku 2010 v Šiklově mlýně na Žďársku.

Jemnice se při stavbě inspirovala v Třešti na Jihlavsku, kde biotop provozují od roku 2016. Letošní sezonu tam chtějí zahájit 10. června, technologie už byla spuštěna.

Podle provozního dispečera Technických služeb Třešť Jana Mikeše je potřeba začít bazén připravovat s asi čtyřtýdenním předstihem. „Už jsme nasadili mikroorganismy a točíme vodu, aby se všechny procesy nastartovaly. Samotný provoz je nenáročný, provádí se jen průběžné kontroly, je to denně tak o půl až hodině času," řekl Jan Mikeš. Na podzim je nutné zkrátit asi na třetinu vodní rostliny a zazimovat čerpadla.

Biotop leží v místě původní vodní nádrže v údolí řeky Želetavky. V jeho těsném sousedství vede cyklostezka spojující Jihlavu s rakouským městem Raabs. Systém filtrace má zajistit biotopu kvalitní vodu po celou letní sezonu. I to by podle Slabého mohlo návštěvníky přilákat. Lidé se odtud často jezdí koupat třeba na Vranovskou přehradu, kde je ale často voda už v červenci špinavá. Přehrada leží asi 30 kilometrů od Jemnice.

Lepší tobogán než v Budějovicích

Vybavení bazénu hodně směřuje k dětem. Jeho součástí budou vodní hřiby, skluzavky a tobogán. „Očekáváme, že bude pro návštěvníky atraktivní. Tobogán je lepší než v nedalekých Moravských Budějovicích, kam se lidé odtud také jezdí často koupat," řekl starosta Miloň Slabý. Vstupné podle něho bude stát do 70 korun.

Vedle koupací plochy pro asi 400 návštěvníků je součástí areálu nová přízemní budova bufetu, šaten a sociálního zařízení včetně sprch a terasy. Za budovou je umístěná část s mechanickými i biologickými filtry a vodní plocha s rostlinami. „Použili jsme modernější technologie, díky kterým jsme schopni efektivněji čistit vodu, takže nároky na velikost biologické části nejsou tak velké," řekl Ondřej Doležal ze společnosti Bioaqua, která jemnické koupaliště staví.

PSALI JSME: FOTO A VIDEO: Lidé na Vysočině mají k dispozici nové koupaliště. Je jím přírodní biotop v Třešti

Veškerá voda v koupací části projde přes filtrační část za den a půl. Nároky na obsluhu, energie i dopouštění vody jsou u biotopu podstatně menší než u chemicky čištěních bazénu, řekl Doležal. V Jemnici bude nutné dopouštět jen vodu, která se odpaří. Šedesátimetrový vrt s vydatností 25 kubických metrů vody denně bude podle Doležala dostatečný.

Na zaplacení stavby si Jemnice s asi 4500 obyvateli vzala patnáctimilionový úvěr, zbytek hradila z vlastních rezerv. „Našetřeno bylo víc peněz, ale nechtěli jsme veškeré rezervy spotřebovat. Úvěr jsme pořídili za velmi příznivých podmínek," řekl starosta.

Autoři | Foto Město Jemnice

Štítky Jemnice, biotop, koupání, koupaliště, Kraj Vysočina, Miloň Slabý, okres Třebíč, Třešť, Jan Mikeš, bazén, okres Žďár nad Sázavou, Moravské Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jemnice dokončuje koupací biotop za 28 milionů korun. Návštěvníkům se otevře 1. července | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.