Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Lenochodi v jihlavské zoo mají třítýdenní mládě. Pavilon je pro návštěvníky uzavřený

Jihlavská zoo se raduje z třítýdenního mláděte lenochoda dvouprstého, který se narodil přesně před třemi týdny. Kvůli pohodě samice i mláděte je momentálně jejich pavilon pro návštěvníky uzavřený. Podle mluvčího zoo Martina Maláče to tak ještě chvíli zůstane, případně se pavilon otevře jen na omezenou dobu. Stejnému páru se mláďata narodila i v letech 2017 a 2018, do několika dnů ale uhynula. Jihlavská zoo nyní věří v úspěšný odchov.

Mláďaty se mohou návštěvníci momentálně potěšit třeba u antilop, lemurů, drápkatých opic nebo fenků, nejmenších lišek na světě. Větší nápadná zvířata typická pro jihlavskou zoologickou zahradu letos mláďata mít nebudou, protože se samice starají o mláďata narozená loni. „Platí to i u sněžných levhartů, jichž jsme největším chovatelem. Máme tam tři koťata, která teď oslaví rok," řekl mluvčí Martin Maláč.

Včetně loňských mláďat už se jihlavské zoo podařilo odchovat 22 sněžných levhartů neboli irbisů. Chová je asi 20 let.

Lenochodi dvouprstí jsou v jihlavské zoo doma od roku 1998. Chovný pár tvoří samec narozený v červnu 1999 v Jihlavě, sedmiletá samice pochází ze zoologické zahrady Schwerin v Německu, v jihlavské zoo je od roku 2014. Odchov jejich mláďat narozených v roce 2017 a loni nebyl úspěšný.

„Letos je to třetí mládě a doufáme, že se ho odchovat podaří," řekl Martin Maláč. Kritické podle něho byly první dny po narození. Další rizikové období bude, jakmile začne mládě z mateřského mléka přecházet na pevnou stravu, obvykle je to v pěti týdnech života.

Návštěvy jen na krátkou dobu 

Zmíněný pavilon, kde bydlí mimo jiné i lenochodi, začne zahrada zpřístupňovat postupně. Následující týden ale určitě zůstane zavřený, upozornil mluvčí zahrady Maláč.

Nejdřív dovnitř začne chodit víc ošetřovatelů, nyní se o samici s mládětem starají jen dva. Později bude možné dovnitř pustit omezené skupiny lidí na krátkou dobu, aby si zvířata zvykala na ruch a přítomnost lidí.

Foto Milan Kořínek, Zoologická zahrada Jihlava / Facebook | Zdroj ČTK

Štítky lenochod, mládě, pavilon, narození, zoologická zahrada, Schwerin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Lenochodi v jihlavské zoo mají třítýdenní mládě. Pavilon je pro návštěvníky uzavřený | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.