Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Po celé republice dnes probíhá potravinová sbírka. Letos poprvé i na internetu

Ve stovkách obchodů po celé republice a nově také na internetu se dnes už posedmé uskuteční Národní potravinová sbírka. Během akce mohou zákazníci od 8:00 do 18:00 přímo při nákupu věnovat trvanlivé jídlo či drogistické potřeby pro lidi v nouzi. Vybrané zboží poputuje do potravinových bank, z nichž je neziskové organizace rozdělí seniorům, chudým rodinám či dětem z dětských domovů.

Za uplynulých šest ročníků lidé v Česku darovali téměř 1,6 milionu kilogramů potravin a dalšího zboží.

Sbírky se dosud každoročně konaly na podzim, letos poprvé se bude konat i na jaře. Od letoška se tak bude konat vždy dvakrát ročně. Novinkou je také možnost darovat zboží při nákupu na internetu, podle organizátorů ale bude dominantní stále výběr v kamenných prodejnách.

Cílem celonárodní charitativní akce je nejen pomoci potřebným, ale také dát lidem možnost projevit solidaritu s těmi, kterým nezbývá dost prostředků na základní trvanlivé potraviny či drogistické zboží. Potravinovou sbírku pořádá Česká federace potravinových bank a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, zastupující sedm největších obchodních řetězců působících na českém trhu.

Dobrovolníci budou třídit 

Největší zájem je podle pořadatelů především o konzervy, dětské výživy, instantní polévky, trvanlivé mléko, olej, rýži a luštěniny, těstoviny a základní a dětskou drogerii. Ve vybraných obchodech budou u pokladen dobrovolníci, kteří nákup převezmou přímo z košíku či vozíku a roztřídí ho. V sobotu večer se pak materiál převeze do potravinových bank. Odtud se dostane do dobročinných organizací v regionech, kde se sbírka uskutečnila.

V první Národní potravinové sbírce v roce 2013 se podařilo na pomoc potřebným vybrat 66 tun potravin. O rok později bylo vybrané množství skoro trojnásobné, celkem lidé darovali 173 tun jídla. V roce 2015 výtěžek činil 236 tun. O rok později to bylo celkem 312 tun zboží, z toho 4,6 tuny drogistického zboží. Předloni sbírka vynesla 370 tun potravin a 41,5 tuny věcí z drogerie. Loni na podzim se pak vybralo 381 tun potravin a 41 tun drogerie.

Pomoc z Jihlavy 

Se sbírkou pomohou také dobrovolníci z Oblastní charity Jihlava. Od rána jsou v jihlavském Lidlu na Okružní ulici.  

Prosíme, kdo může pomoci, aby přišel za námi do Lidlu, potravinovou sbírku rozdělujeme lidem, kteří nemají peněz na zbyt a často jim chybí úplně to základní jídlo nebo hygiena. S těmito lidmi Oblastní charita Jihlava pracuje dále, nezůstává jen u rozdělení potravin, snažíme se jim z jejich nepříznivé životní situace pomoct tak, aby v budoucnu pomoc sociální služby ideálně nepotřebovali vůbec,“ vysvětluje Hana Fexová, ředitelka Oblastní charity Jihlava.

Autoři

Štítky potraviny, sbírka, nouze, pomoc, jídlo, Internet, banka, Jihlava, Lidl, Česko, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po celé republice dnes probíhá potravinová sbírka. Letos poprvé i na internetu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.