Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé si oblíbili procházky s pejsky z jihlavského útulku. Služby za den využije až 30 zájemců

Přibližně čtyři roky nabízí jihlavský útulek pro opuštěná zvířata, který má sídlo v Pístově, možnost venčení psů. Zájemce musí být starší 18 let a musí respektovat pravidla venčení. Podle vedoucího útulku Aleše Tomana je o tuto službu poměrně velký zájem. Vždy ale záleží na počasí a také na tom, jestli jsou v útulku v danou chvíli psi, kteří jsou vhodní třeba k venčení pro rodinu s dětmi.

„Je to velmi individuální, hodně záleží na tom, jaké je počasí, jestli jsou prázdniny, anebo jestli jsou v našem útulku vhodní psi i pro venčitele s dětmi. Jsou tedy dny, kdy přijde jeden člověk, a pak jsou dny, kdy se tu otočí i 30 lidí. Většinou se nám lidi na venčení vracejí více či méně pravidelně. Jen malá část k nám přijde jen jednou,“ vysvětluje na dotaz redakce vedoucí útulku Aleš Toman.  

Budoucí parťáci 

Útulek v Pístově může "ubytovat" až 30 psů. Otevřený je ve všední dny od 7 do 20 hodin. Jeho vedoucím je RNDr. Aleš Toman.

Do útulku chodí venčit pejsky lidé, kteří mají zároveň zájem o adopci určitého psa. Pokud si zvíře později z útulku nechtějí „odnést“, pak vhodného psa k venčení vybírají pracovníci útulku. „Není tak možné zaručit, že venčitel bude chodit pouze s jedním zvířetem. Pokud si spolu ale padnou do oka, snažíme se jim, pokud je to možné, vyhovět a dát zvíře, které si oblíbili. Není výjimkou, že se z takového člověka stane zájemce o adopci,“ doplňuje Toman s tím, že zájemci o venčení musí být 18 let a více, nebo musí být v doprovodu takové osoby.

PSALI JSME: Jihlavský útulek hlídá kříženec Rex. Azyl tam našla třeba i krajta kobercová nebo leguán

Pokud je venčitel v útulku poprvé, tak se musí seznámit a pak podepsat pravidla venčení, u kterých pracovníci útulku trvají na dodržování.

Městský útulek pro opuštěná a nalezená zvířata v Jihlavě

Poskytuje péči ztraceným zvířatům, a to do doby, než se podaří vyhledat jejich původního majitele. Nepodaří-li se ho najít, pak jsou tato zvířata předávána do péče novým osvojitelům. Dočasně zajišťuje potřebnou veterinární a chovatelskou péči.

Nabízí zimoviště ježkům a dočasné útočiště handicapovaným nebo poraněným ptákům a  dalším  zvířatům  v  nouzi, kromě koček, pro které nemá dostatečné zázemí.

Procházka s pejskem z jihlavského útulku standardně trvá jednu hodinu. „Pokud někdo plánuje delší trasu, je nutné se vždy individuálně domluvit s pracovníkem, který psa vydává na venčení,“ vysvětluje vedoucí útulku.

S pejsky se nesmí třeba na cyklostezku nebo do města. Pracovníci útulku venčitelům trasu doporučí tak, ale se vyhnuli nevhodným místům.

Venčení pejskům prospívá 

Venčení psů je v Pístově možné pouze ve všední dny. „V letním období od 8:00 do 17:00 tak, aby byl pes zpět v útulku do 18:00. V zimních měsících se pak doba upravuje podle viditelnosti. O víkendu ani ve svátky tato možnost není,“ dodává Toman.

Z venčení pejsků nemají radost jenom lidé, podle Aleše Tomana prospívá i samotným pejskům. „Jako největší přínos vidíme socializaci a kontakt s lidmi pro naše svěřence. Stejně tak i psychická únava a změna prostředí je pro ně dobrá. Je to možnost pro lidi seznámit se s více zvířaty a pro vážné zájemce o adopci poznat svého budoucího parťáka. V některých případech je více návštěv i podmínkou adopce,“ popisuje pozitivní stránku služby Toman.

V jihlavském útulku někdy musí řešit i nepříjemné situace v souvislosti s venčením, nejčastěji když se ze strany venčitelů nedodržují pravidla. „Dalo by se říci, že za ty čtyři roky bylo těchto situací poskrovnu, ale našly se,“ říká závěrem vedoucí jihlavského útulku Aleš Toman.

Foto pixabay.com

Štítky pes, útulek, venčení, adopce, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé si oblíbili procházky s pejsky z jihlavského útulku. Služby za den využije až 30 zájemců | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.