Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

U autobusáku se bourá zeď, za kterou komunistický režim popravil jedenáct lidí. Nahradí ji aula VŠPJ

V pátek dopoledne započalo bourání zdi Vysoké školy polytechnické v ulici Tyršova, která ustoupí stavbě nového moderního výukového centra vysoké školy. Demolovaná zeď má velmi pohnutou historii spojenou s 50. léty 20. století.

Zeď skrývala jihlavskou temnou minulost z dob 50. let minulého století. Během vykonstruovaných politických procesů bylo na tomto místě popraveno jedenáct lidí. Procesy proběhly i přesto, že jihlavský soud neměl povolení soudit tento typ zločinu a už vůbec neměl povolení k hrdelnímu právu. Přesto se tak stalo. Tyto procesy měly sloužit k vyvolání strachu a jako výstraha pro odpůrce totalitního režimu.

VÍCE ZDE: FOTO: Jihlavská polytechnika se těší na nové výukové centrum. Bude stát sto padesát milionů 

První tři popravení byli z procesu „Veselý, Tuček a Rod“. Následně proběhl v Jihlavě ještě tzv. „Babický proces“, kde byli popraveni lidé, z nichž někteří byli zatčeni již před samotným zločinem – střílením v Babicích. V tomto procesu bylo popraveno osm lidí. Poslední poprava, která souvisela s „Babickým procesem“, proběhla v roce 1952.

Zajímavostí z tohoto procesu byl fakt, že nejmladšímu odsouzenému bylo 20 let a plnoletost byla tehdy až od 21 let, popravili ho tedy protiprávně.

Vysoká škola polytechnická Jihlava v souvislosti s úpravami terénu kolem nově budovaného výukového centra zřídí na tomto místě jako vzpomínku na všechny nespravedlivě odsouzené pietní místo.

Foto Vysoká škola polytechnická | Zdroj Vysoká škola polytechnická

Štítky Vysoká škola polytechnická Jihlava, aula, zeď, bourání, komunismus, poprava, vysoká škola, Jihlava

U autobusáku se bourá zeď, za kterou komunistický režim popravil jedenáct lidí. Nahradí ji aula VŠPJ | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.