Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Konec zbytečných úhynů pod koly aut. Kolonii vzácného sysla ochrání speciální značky

Zvýšený úhyn syslů pod koly aut vedl k instalaci speciálních značek a zpomalovacích polštářů. Tato opatření mají vést k ochraně syslí kolonie u Mohelna, kde se kriticky ohrožený druh nalézá.

Na početnou syslí kolonii u Mohelna opět poukazují speciální dopravní značky. Podrobnější monitoring totiž v loňské sezóně prokázal minimálně dvanáct úhynů zvířat v důsledku střetu s automobilem.

„Při celkovém odhadu sedmdesát jedinců v kolonii je zjištěné množství úhynů bohužel významné. Navíc je třeba počítat s tím, že skutečné množství úhynů může být i několikrát vyšší neboť uhynulá zvířata často poslouží jiným druhům za potravu nebo mohou být rozježděna tak, že již je není možné dohledat,“ popisuje smutný stav Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství.

Ochrana syslí kolonie bude proto Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR letos v polovině květně posílena i čtyřmi zpomalovacími polštáři. Ty budou nainstalovány na přilehlé komunikaci k Mohelenské hadcové stepi a budou zpomalovat projíždějící automobily, které jsou už nyní upozorňovány na chráněné hlodavce pomocí speciální dopravní značky – Pozor sysel.

Na stometrovém úseku účelové komunikace mezi Mohelnem a stejnojmennou vodní nádrží jsou znovu instalovány dvě dopravní značky v době od května do září, kdy jsou sysli velice aktivní a při migraci za potravou je ohrožují projíždějící vozidla.

Ještě v roce 2000 bylo na Mohelně zjištěno přibližně dvacet jedinců, v roce 2016 už jich ochránci přírody napočítali téměř sto. „Kriticky ohrožený sysel preferuje stepní lokality, potřebuje krátkou trávu, která mu zajistí dobrý rozhled. Mohelenská hadcová step a její ochranné pásmo představuje při pravidelném a pečlivém kosení ideální biotop. Častými náhradními biotopy proto bývají hlavně letiště nebo golfová hřiště,“ říká Jana Nováková z krajského odboru životního prostředí a zemědělství. 

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky sysel, kolonie, značka, Mohelno, dopravní značka, Martin Hyský, Česko, Kraj Vysočina, Jana Nováková, Mohelenská hadcová step

Konec zbytečných úhynů pod koly aut. Kolonii vzácného sysla ochrání speciální značky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.