Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tři orli mořští se na Jihlavsku otrávili zakázaným karbofuranem

Policie vyšetřuje úhyn tří vzácných orlů mořských nalezených u obce Jamné na Jihlavsku. Odborníci potvrdili, ze byli otráveni zakázaným karbofuranem. Případ kriminalisté prověřují pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami a z nedbalosti a přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu.

Uhynulého dospělého orla a dvě mláďata našli lidé v polovině dubna. „Zvířata byla podrobena pitvě,“ řekla už dřív policejní mluvčí Jana Kroutilová. Policie na případu spolupracovala i se Státním veterinárním ústavem.

Orli mořští jsou zvláště chráněným druhem a jejich rušení nebo pronásledování je zakázáno. Kdysi z krajiny vymizeli, na Vysočině se znovu vyskytují asi 12 let.

Odborníci na Vysočině sledují asi 15 míst, kde orel mořský hnízdí. „Ne všechna hnízda jsou obsazena, takže odhadujeme, že je v kraji asi deset až 15 hnízdících párů,“ řekl Vojtěch Kodet z České společnosti ornitologické.

Společnost zřizuje speciální webové stránky, které evidují případy otrav zvířat. V České republice je podle nich ročně otráveno asi deset orlů mořských. U Jamné poblíž nálezu mrtvých dravců ležela i mrtvá liška, napsali ornitologové na webu.

Pesticid karbofuran, který se dříve používal v zemědělství, ale už je mnoho let zakázán, obsahovala i nalezená návnada. Karbofuran působí jako nervový jed. Způsobí ochrnutí dýchacího svalstva a zvířata se udusí.

 

 

Foto Jan Bartík | Zdroj ČTK

Štítky ČR, příroda, kriminalita, Jihlavsko, FOTO, okres Jihlava, Jamné, Kraj Vysočina, Vojtěch Kodet, Česká společnost ornitologická, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři orli mořští se na Jihlavsku otrávili zakázaným karbofuranem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.