Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Po těžké nemoci zemřel herec Václav Postránecký. Bylo mu 75 let

Ve věku 75 let zemřel v úterý večer po těžké nemoci herec Václav Postránecký. Sdělil to mluvčí Činohry Národního divadla Tomáš Staněk. Postránecký byl dlouholetým členem činoherního souboru první české scény, věnoval se dabingu a známý je z mnoha filmových a televizních rolí.

Lidé ho znají z filmových pohádek či oblíbených televizních seriálů, například Byl jednou jeden dům, Cirkus Humberto nebo Četnické humoresky.

„Václav Postránecký v úterý 7. května ve 22:40 v kruhu nejbližší rodiny podlehl dlouhému statečnému souboji se zákeřnou nemocí," uvedl mluvčí Tomáš Staněk.

Vedle herectví se věnoval také dabingu a režii a rovněž vyučoval. V letech 2005 až 2011 byl prezidentem Herecké asociace, která udílí Ceny Thálie.

V divadle působil oblíbený herec už od počátku 60. let. Prošel několika scénami, v letech 1969 až 1978 působil v činoherním souboru Městských divadel pražských a od začátku roku 1979 byl členem činohry Národního divadla. V posledních dvou desítkách let se objevil třeba v Našich furiantech, v Čapkově Věci Makropulos, v Moliérově Pánovi z Prasečkova, v Čechovových Třech sestrách či v odvážných inscenacích Roberta Wilsona.

Výrazně se uplatnil i u filmu a v televizi. Například hrál jednoho ze tří otců v divácky nejoblíbenější komedii 20. století S tebou mě baví svět, milovníka života a krásných žen Karla Zajíčka ve filmu Konto separato, dědečka ve snímku Jak se krotí krokodýli či vinaře v komediích Bobule a 2Bobule.

Autoři | Foto commons.wikimedia.org

Štítky úmrtí, herec, Václav Postránecký, divadlo, film, nemoc, Tomáš Staněk, Činohra Národního divadla, Cirkus Humberto, Četnické humoresky, Byl jednou jeden dům, Herecká asociace, Robert Woodrow Wilson, Cena Thálie, Městská divadla pražská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po těžké nemoci zemřel herec Václav Postránecký. Bylo mu 75 let | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.