Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihlava má několik druhů travnatých ploch. Jsou místa, kam sečení nepatří, zní z magistrátu

Odbor životního prostředí přijme během roku stovky stížností ohledně starosti o veřejnou zeleň. Jaro má však jedno specifikum, mezi Jihlavany se objeví spoustu odborníků na sekání travnatých porostů. Ve městě je však několik druhů zatravněných ploch a každá potřebuje sekat trochu jinak.

„Je to pár let, kdy jsme se v Jihlavě rozhodli založit květnaté louky – trávníky, které se sečou jen dvakrát ročně systémem seno/otava. Jedná se o plochy se specifickou druhovou skladbou. Zvonečci a kopretiny nemají rádi, když po nich šlapají běžci. Vybrali jsme proto místa, kam lidi běhat nechodí nebo mají hned vedle pro běhání prostor, například na Březinkách za garážemi nebo u Českého mlýna,“ uvedla Katarína Ruschková, vedoucí odbrou životního prostředí jihlavského magistrátu.

Louky se po letech rozrostly a nyní mají bohatou skladbu různých lučních květin. Lákají hmyz, za kterým létá ptactvo. Když se louka dotvořila, pracovníci na ní začali provádět takzvanou mozaikovou seč – poseče se jen část plochy, aby zbytek zůstal pro zdejší obyvatele ze světa zvířat.

„Stále slýchám, jak jsou ty plochy ošklivé, ale v listopadu prostě nikdy kvést nebudou. Podle mě jsou hezké, naučné a navíc jsou ekologicky prospěšné,“ doplnila vedoucí odboru.

Zelené plochy na běhání a posedávání

Směs trav, která snese, když se na ní běhá, je například na severním břehu areálu Českého mlýna. Pak jsou v Jihlavě plochy, které jsou určeny primárně k tomu, aby se na nich posedávalo, a to například v Parku Gustava Mahlera nebo ve Smetanových sadech. Trávník na těchto místech má specifické složení ze směsi jednoděložních rostlin, které zátěž snášejí.

„Tyto trávníky jsme kdysi sekli i šestkrát do roka. Neposečené trávníky v parcích navíc přinášejí i další sekundární efekty kromě polehávající trávy – větší množství psích exkrementů nebo odpadky, které se do vyšší trávy lehce schovají,“ doplnila Katarína Ruschková.

Někdy se však seč pozastaví kvůli nepříznivému počasí. V dnešních dnech je stále častější příčinou sucho a nedostatky dešťů. Například loni v létě byli pracovníci odboru životního prostředí nuceni seč kvůli suchu zastavit zcela, takže v Jihlavě proběhly jen tři seče a není vyloučené, že to tak bude i letos. Proběhlo až poslední podzimní sekání, se kterým se také sbírá listí spadané ze stromů.

„Samozřejmě, že nikdy nebudou spokojení všichni, že se občas někde nějaký problém objeví. Věřte ale, že to, co děláme, se snažíme dělat co nejlépe – aby město bylo krásné a aby zde mohly žít i další generace dětí,“ zakončila Katarína Ruschková.

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, louky, tráva, sečení, životní prostředí, trávník, Jihlavan, magistrát, Březinka

Jihlava má několik druhů travnatých ploch. Jsou místa, kam sečení nepatří, zní z magistrátu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.