Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Silně ohrožení čolci se aktuálně mají čile k světu. V Hajnicích za hřbitovem

Ocasatí obojživelníci – čolci obecní a horští, mimochodem velice citliví na čistou vodu, se právě teď přirozeně množí v důmyslně uměle vytvořených tůních v lokalitě Přírodní památky Hajnice na Jihlavsku. Pouze v tomto období jsou samečci čolků velice pestře vybarvení, dobře viditelní a nadstandardně aktivní.

„Podle toho, co jsme měli možnost vidět, je zřejmé, že vybudované tůně i v letošním roce poskytnou čolkům vhodné prostřední pro rozmnožování,“ popisuje Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí. Čolky tak v těchto dnech může veřejnost na vlastní oči vidět právě nedaleko Jihlavy.

Přírodní památka Hajnice u Jihlavy je ideálním místem pro výlety na kolech i pěšky.

Na ochranu a udržování přírodních památek, přírodních rezervací a lokalit Natury 2000 vyčlenil Kraj Vysočina v roce 2019 částku vyšší než 6,5 milionu korun, dále pak využívá dotací z Operačního programu Životní prostředí.

Přírodní památka Hajnice u Jihlavy, zařazená do soustavy lokalit NATURA 2000, je mimořádně rozsáhlé biotopově rozmanité území jedinečné svého druhu na Jihlavsku. Na 32 hektarech chráněného území jsou tři rybníky – Hajnice, Stará Hajnice a Jančurův rybník. Území byly původně zemědělsky obhospodařované louky, a aby byla zachována jejich přírodní mimořádnost, musí být nyní území udržováno lidskou činností – na ručně kosených loukách je evidována řada chráněných druhů fauny i flory.

Rak, čolek, ještěrka nebo řada motýlů 

Informační tabule na hranicích přírodní památky upozorňují na výskyt šidélka kopovitého, raka říčního, čolka obecného, ještěrky živorodé, vážky tmavé, ale i na řadu motýlů vázaných právě na kosené louky. Podle Martina Hyského bylo v této lokalitě před pěti lety zjištěno až 145 druhů motýlů, z nichž nejcennější hnědásek rozrazilový se zde vyskytuje právě díky vhodně volenému managementu mozaikového kosení na plných čtyřech hektarech. Aktuální průzkum výskytu motýlů bude zopakován v letošním roce.

Tisková zpráva | Foto Kraj Vysočina

Štítky čolek, Hajnice, biotop, přírodní památka, motýli, okres Jihlava, louka, Natura 2000, Martin Hyský, Jihlava, hřbitov, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silně ohrožení čolci se aktuálně mají čile k světu. V Hajnicích za hřbitovem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.