Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

AKTUÁLNĚ: FOTO, VIDEO: Nezávislost justice podpořili také lidé v Jihlavě. Připojili se k další stovce měst

, aktualizováno 29. dubna 2019, 22:45

Jihlavské Masarykovo náměstí dnes od 18 hodin zaplnilo několik desítek lidí, kteří se připojili k celorepublikovému protestu s názvem Nejsme slepí. Akci pořádal spolek Milion chvilek pro demokracii. Hlavním důvodem dnešních setkání po celé republice je podpora nezávislosti justice.

„Na 29. dubna večer jsme svolali protesty na podporu nezávislosti justice. Proč? Protože nejsme slepí. Policie navrhla obžalovat premiéra Andreje Babiše. Ten prohlásil, že je to účelový komplot a nechal vyměnit ministra spravedlnosti, pod nějž spadají státní zástupci a soudci, kteří rozhodnou o premiérově vině či nevině. Tohle smrdí největším zásahem do justiční moci od listopadu 1989. Tady už nejde jen o Čapí hnízdo. Tady jde o přežití právního státu,“ stojí v popisu události na Facebooku.

Protest na podporu nezávislosti justice

Pondělí, 29. dubna 2019, 18:16

Protest na podporu nezávislosti justice
Protest na podporu nezávislosti justice

Pro organizátory dnešních protestů je nepřijatelné i to, že se novou ministryní spravedlnosti má stát Marie Benešová, zítra má proběhnout její jmenování do funkce. Podle spolku Milion chvilek pro demokracii je Marie Benešová otevřenou spojenkyní premiéra Babiše.

„Nejenže tvrdí, že si v České republice lze objednat trestní stíhání (což nijak veřejně nedoložila), ale navíc zpochybňovala zákon snažící se zabránit nepřípustnému střetu zájmů premiéra Babiše. Benešová by nově získala pod kontrolu ty nejzásadnější kauzy. A to nejen Čapí hnízdo, ale také kauzy, které se nelíbí Hradu. Například vyšetřování údajných manipulací zakázek v Lánech. A konečně – Benešová může kdykoliv odvolat nejvyššího státního zástupce. Ovlivňovat justici ve prospěch zájmů Hradu či premiéra může však i mnoha jinými způsoby (například předkládáním kandidátů na posty soudců),“ vysvětlují další důvody dnešních protestů organizátoři na svém webu.

Hlavní demonstrace probíhá v Praze, tam v 17:30 vyšel pochod z Hradčanského náměstí, od 19 hodin pak na Staroměstském náměstí probíhá hodinová demonstrace.

K akci se připojilo celkem 105 měst a obcí v rámci celé republiky. Na Vysočině kromě krajské Jihlavy se sešli lidé i v Telči, ve Zruči nad Sázavou, Světlé nad Sázavou, Ždírci nad Doubravou, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Ždáru nad Sázavou, Novém Městě na Moravě, Třebíči, Moravských Budějovicích a v Ostašově.

 

Foto Veronika Ježková

Štítky protest, justice, Babiš, Nejsme slepí, Milion Chvilek, Jihlava, Marie Benešová, Andrej Babiš, Sametová revoluce, Čapí hnízdo, Facebook, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

AKTUÁLNĚ: FOTO, VIDEO: Nezávislost justice podpořili také lidé v Jihlavě. Připojili se k další stovce měst | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.