Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Přibylo smrtelných pracovních úrazů, loni jich bylo 123

V Česku loni přibylo smrtelných pracovních úrazů. O život v práci přišlo 123 lidí, podobně jako v roce 2010 či 2011. Předloni přitom počet poprvé klesl pod stovku. Vyplývá to z údajů Státního úřadu inspekce práce, předběžné číslo za minulý rok sdělila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Počet smrtelných úrazů se v posledních desetiletích snižuje. Pod 200 se dostal v roce 2003. V roce 1969 v práci zemřelo 623 osob.

Podle předběžných informací při práci v Česku stále častěji přicházejí o život cizinci. Předloni jich bylo 18, v roce 2016 deset a o rok dřív šest.

Nejvíc úrazů na stavbách a v dopravě

Smrtelné pracovní úrazy se stávají nejčastěji v dopravě, ve stavebnictví, při manipulaci s břemeny, práci ve výškách nebo výkopových pracích. V oborech s vyšší úrazovostí lidé ze zahraničí často pracují. Za narůstajícím počtem obětí z ciziny by mohl být i problém v komunikaci, zahraniční pracovníci totiž často neovládají češtinu. Právní předpisy ale nenařizují seznámit cizince s podmínkami bezpečné práce v jejich jazyce. Řada lidí je ve firmách přes agentury.

Smrtelných úrazů v práci v minulých letech postupně ubývalo. V roce 1997 se jich stalo 296 a v roce 2002 o 90 méně. V roce 2003 se počet dostal poprvé pod dvě stovky, dosahoval 199, a v dalších čtyřech letech klesal. V roce 2007 a 2008 v období tehdejší nejvyšší konjunktury se znovu zvedl, a to na 188 a 174 případů. O rok později po nástupu krize bylo obětí 105. V roce 2015 inspektoři evidovali 131 smrtelně zraněných. V dalším roce bylo obětí 104 a předloni 95. 

Autoři | Foto ZZS JMK

Štítky úmrtí, úraz, práce, statistika, Česko, Českomoravská konfederace odborových svazů, Inspektorát práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přibylo smrtelných pracovních úrazů, loni jich bylo 123 | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.