Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Květen má být teplotně průměrný, meteorologové vedra nečekají

Následující čtyři týdny mají být teplotně spíše průměrné nebo slabě podprůměrné, meteorologové vedra nečekají. Průměr nejvyšších denních teplot bude po většinu května okolo 19 stupňů Celsia. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Příští týden bude spíše chladnější. „Minimální noční teploty budou klesat většinou na sedm až tři stupně a maximální denní budou stoupat na 12 až 16 stupňů," uvedli meteorologové. Další týdny už budou teplotně v normálu.

Dlouhodobý průměr teploty v období mezi 29. dubnem a 26. květnem je v ČR 13,4 stupně Celsia. Nejteplejší byl rok 2002 s průměrem 16 stupňů, naopak v roce 1991 to bylo pouze 8,9 stupně.

„Období jako celek by mělo být srážkově průměrné. Průměrné týdenní úhrny se budou pohybovat od 12 do 20 milimetrů," dodali meteorologové.

Ředitel ČHMÚ Mark Rieder  řekl, že srážky v nadcházejících týdnech rozhodnou o tom, jaké letos bude sucho. Pokud zaprší, ty nejhorší prognózy by se podle něj nemusely naplnit. Podle rektora České zemědělské univerzity Petra Skleničky ale chybí v krajině téměř roční úhrn srážek. Předpokládá, že i letošek bude extrémně suchý a teplý. Pokud bude tento stav pokračovat, dopady na zemědělskou produkci, kondici lesů i stav vodních toků budou tvrdé, dodal. 
 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, květen, klima, předpověď, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Petr Sklenička, Česká zemědělská univerzita v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Květen má být teplotně průměrný, meteorologové vedra nečekají | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.