Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pomozme si k hezčí Jihlavě. Závady a odpadky v ulicích hlaste do Knihy hříchů, webové aplikace města

Město Jihlava vyvinulo na svém webu aplikaci, která pomůže, za spolupráce všímavých spoluobčanů, urychlit odklízení nepořádku nebo opravu závad v ulicích krajského města.

Přeplněné koše, odpadky kolem kontejnerových stání, černá skládka nebo poškozená lavička či dopravní značka. Každý může napomoci k odklizení odpadů a nepořádku, a to prostřednictvím aplikace hlášení závad na webu města Jihlavy, která nese příznačný název Kniha hříchů.

Závadu lze zapsat na adrese www.odpadyjihlavy.cz, nebo na webu města www.jihlava.cz přes odkaz odpady. Poté stačí vyplnit formulář, na mapce označit místo a případně přidat fotografii.

„Vloženou informaci obratem dostane odpovědná osoba, která zajistí odklizení. Autor oznámení zároveň dostane informaci o tom, jak je věc řešena,“ přiblížila aplikaci vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Kniha hříchů funguje od roku 2011, kdy do ní záznamy vepisovali především strážníci městské policie a úředníci. Široké veřejnost byla zpřístupněna o tři roky později, od té doby se počet zápisů o desítky případů ročně navýšil. „Podle toho, co se vyskytuje na černých skládkách, se docela pozná, na co byla akce v obchodech,“ popsal zkušenost Jan Machančík z odboru životního prostředí.

Radnici se daří zajistit odklizení černé skládky do tří až deseti dnů. „Řada černých skládek vzniká z dobrého úmyslu občanů nabídnout oblečení nebo i nábytek tím, že ho „vystaví“ u kontejnerů. Smysluplnější je ale obrátit se například na charitativní organizace,“ doporučuje Katarína Ruschková.

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, magistrát, odpadky, Kniha hříchů, aplikace, odpad, kniha, černá skládka, webová aplikace

Pomozme si k hezčí Jihlavě. Závady a odpadky v ulicích hlaste do Knihy hříchů, webové aplikace města | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.