Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Šestice starostů z Jihlavska požaduje vyřazení z lokalit pro úložiště. Hlavním důvodem je pitná voda

Dnešní odpoledne patřilo v kulturním domě v Dolní Cerekvi na Jihlavsku jednání o hlubinném úložišti radioaktivního odpadu. Šest obcí, které jsou úzce spojeny s lokalitou zvanou Čertův Hrádek, což je jedna z uvažovaných lokalit pro úložiště, hromadně podepsalo dohodu o společném postupu. Jejich další kroky mají vést k vyřazení z uvažovaných lokalit.

Zástupci dotčených se kvůli případnému úložišti bojí hlavně o budoucnost zdrojů pitné vody, a to nejen pro krajskou Jihlavu, ale prostřednictvím vodárenské nádrže Švihov na Želivce i pro střední Čechy a Prahu. Případná nehoda v provozu hlubinného úložiště by totiž ve zmíněných oblastech mohla ovlivnit i tyto zdroje pitné vody. Starostové obcí Cejle, Dolní Cerekev, Hojkov, Milíčov, Nový Rychnov a Rohozná se odvolávají hlavně na to, že jejich územím prochází hlavní evropské rozvodí.

Den proti úložišti

Připadá na 27. duben, po celé zemi se uskuteční hapenningy. Jeden z nich se bude konat třeba i ve zmiňované Dolní Cerekvi. Zde je začátek naplánován na 14. hodinu.

„Měří nějakých 221 kilometrů. Na Vysočině máme díky procházejícímu evropskému rozvodí velké bohatství. Odborníci SÚRAO to snad nemohou myslet vážně,“ vyjádřil se k zařazení lokality Čertův Hrádek přítomný geolog Zdeněk Laštovička.

Podobně se vyjádřil také starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák. „Rádi bychom na to upozornili ty dámy a pány z Prahy, kteří budou o nás bez nás rozhodovat, že vlastně rozhodují i o sobě.“

Dopis pro ministerstvo a SÚRAO

Důležitou součástí dnešního odpoledne v Dolní Cerekvi byl již zmíněný podpis dohody o společném postupu. Její součástí jsou dopisy pro vedení ministerstva průmyslu a obchodu a Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO).

„Vyřadit ze seznamu zvažovaných lokalit prostřednictvím našich dopisů chceme do 30 dnů. Je třeba zdůraznit, že výběr finální lokality je politické rozhodnutí vlády,“ zmínil Luboš Kliment, společný právní zástupce dotčených šesti obcí.

Obce, kterou jsou úzce spjaty s lokalitou Hrádek, chtějí zapojit také veřejnost. Po okolí plánují vyvěsit třeba protestní plakáty. „Máme hned čtyři návrhy, jak by mohly vypadat,“ doplnil Kliment. Podobné setkání plánují zástupci obcí uspořádat třeba i v krajské Jihlavě.

PSALI JSME: Dolní Cerekev bude hostit setkání odpůrců úložiště. Budou hlavně bránit pitnou vodu 

Dnešního setkání se starosty se zúčastnila necelá stovka lidí, mezi hosty byl také senátor Miloš Vystrčil. Ten vyjádřil jasnou podporu zmiňovaným obcím. „V této záležitosti se musí postupovat zodpovědně. Jasné je, že uložení odpadu se nevyhneme. V lokalitě Čertův Hrádek, tedy v místě evropského rozvodí, se mi to nezdá správné a zodpovědné. Určitě budu nápomocen i nadále,“ přislíbil.

Pomoc přislíbily i další obce v okolí, například zástupci Třeště, kteří se také dnešního setkání v Dolní Cerekvi zúčastnili.

Zvažované lokality v ČR:  Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březový potok poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku, Hrádek na Jihlavsku, Horka na Třebíčsku a Kraví Hora na Žďársku.

O finálním umístění úložiště by měla vláda rozhodnout do roku 2025. Jeho provoz by pak měl začít po roce 2065.

Foto Lenka Dvořáková

Štítky úložiště, jádro, odpad, Čertův Hrádek, SÚRAO, Dolní Cerekev, dohoda, vyřazení, lokalita, okres Jihlava, pitná voda, Správa úložišť radioaktivních odpadů, Praha, Jihlava, Středočeský kraj, Švihov, Želivka, Miloš Vystrčil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Šestice starostů z Jihlavska požaduje vyřazení z lokalit pro úložiště. Hlavním důvodem je pitná voda | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.