Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Letošní pálení čarodějnic je možná ohroženo. Mohl by pomoci slibovaný déšť na konci týdne

Letošní pálení čarodějnic je možná kvůli velkému suchu ohroženo. Ve Středočeském kraji je na rizikových místech zakázáno rozdělávat oheň. Toto nařízení platí od soboty do odvolání, týká se například lesů, luk nebo stohů sena, uvedla mluvčí hasičů Tereza Fliegerová. Středočeští hasiči na twitteru uvedli, že zatím není možné povolit ani tradiční pálení čarodějnic.

Zákazem rozdělávání ohňů reaguje hejtmanství na výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který vzhledem k teplému a převážně suchému počasí varuje před zvýšeným nebezpečím vzniku požárů.

Pálení čarodějnic neboli filipojakubská noc se odehrává každoročně v předvečer 1. května.

„V současné chvíli není možné ohlásit pálení látek přírodního charakteru a HZS Středočeského kraje plošně nepovoluje pálení. Vše záleží na tom, zda ČHMU odvolá vydané výstrahy a na charakteru počasí. O vývoji situace budeme informovat," uvedli středočeští hasiči na twitteru.

Na rizikových místech, kde by se mohl oheň snadno rozhořet a rozšířit, je kromě samotného rozdělávání ohňů zakázáno například také kouření, používání pyrotechniky, jízda parní lokomotivy nebo vypouštění takzvaných lampionů štěstí. Obdobný zákaz platí také v Praze.

Snad dobrou zprávou je předpověď meteorologů, která na tento pátek a také víkend slibuje déšť na většině území. Ten by mohl přechodně snížit nebezpečí vzniku požárů. Obloha během příštího týdne se ale opět vyjasní. Silný vítr už ale podle výhledu meteorologů nehrozí.

Plánované pálení (nejen) na čarodějnice byste měli vždy ohlásit v aplikaci Evidence pálení příslušnému krajskému hasičskému sboru. „Nahlášením pálení nedochází k jeho schválení, je pouze evidováno. Slouží to výhradně pro možnost ověření místa pálení s možným nahlášením požáru," stojí v aplikaci.

Foto Drbna | Zdroj ČTK

Štítky čarodějnice, pálení, sucho, hasiči, zákaz, filipojakubská noc, oheň, Twitter, Středočeský kraj, požár, Český hydrometeorologický ústav, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní pálení čarodějnic je možná ohroženo. Mohl by pomoci slibovaný déšť na konci týdne | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.