Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Dnes pozor na silný vítr. Další výstraha se týká nebezpečí vzniku požárů

V průběhu dnešního dne bude na většině území naší země, Vysočinu nevyjímaje, vát silný vítr. Může dosahovat rychlosti až 70 kilometrů za hodinu. Zároveň platí další výstraha. Kvůli pokračujícímu teplému počasí a suchu tak bude narůstat nebezpečí vzniku požárů, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Přechodně výraznější riziko vzniku a šíření požárů očekávají meteorologové hlavně během dnešního dne, kdy bude foukat jihovýchodní nárazový vítr. Jejich výstraha platí pro většinu území státu s výjimkou jihozápadních Čech a severovýchodu Moravy a Slezska.

Meteorologové mimo jiné doporučují, aby lidé v lesích i jinde v přírodě nerozdělávali oheň, nevypalovali trávu, neodhazovali cigaretové nedopalky na zem a nepoužívali přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.

Jak se chovat během silného větru:
- Před příchodem větru preventivně zajistěte okna, dveře, odstraňte nebo upevněte volně uložené předměty (např. květináče, zahradní nábytek) které mohou v důsledku větru ohrožovat okolí. Dávejte si pozor zejména na volně ležící plechy, skleněné výplně nebo jiné pevné a ostré předměty, z nichž se za silného větru stávají smrtící zbraně.

- Bezpečný úkryt před silným větrem poskytují budovy s nenarušenou statikou. Omezte pohyb venku a jízdy autem, neschovávejte se pod stromy nebo v okolí vyšších a starších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny (tašky, plechy), rozhodně nechoďte do lesa.

Neparkujte auta pod stromy či v blízkosti něčeho, co hrozí zřícením, dávejte si pozor na vysoké sloupy.

- Pokud za silného větru řídíte auto, jeďte maximálně opatrně a pomalu. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné a hrozí také zvýšené nebezpeční střetu s překážkou na silnici. Předem si zjistěte, zda trasa vaší jízdy je průjezdná a vozovka sjízdná, abyste neuvízli.

- Spadlých drátů elektrického napětí se nedotýkejte a vůbec se k nim nepřibližujte.

- Nepodceňujte předpovídanou situaci a nepřeceňujte vlastní síly, schopnosti a možnosti. Pokud je lidský život, zdraví, případně majetek v bezprostředním ohrožení, pak volejte hasiče na čísle 112 nebo 150.

Foto HZS Libereckého kraje

Štítky vítr, výstraha, požár, meteorologové, ČHMÚ, vichřice, Český hydrometeorologický ústav, Kraj Vysočina, Česko, Morava, Slezsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes pozor na silný vítr. Další výstraha se týká nebezpečí vzniku požárů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.