Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Do České republiky se dostalo na deset tisíc pstruhů z Itálie se zakázanou látkou

Veterináři zjistili, že deset a půl tisíce pstruhů z Itálie mělo ve svalovině zakázanou leukomalachitovou zeleň, povolený limit vzorky přesáhly sedmkrát. Se zbytky této látky se veterináři v posledních letech setkávají spíše sporadicky, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Malachitová zeleň se používá jako léčivo proti parazitům a plísním. V EU je její používání zakázané od roku 2000, nesmí se také používat ve Spojených státech amerických nebo v Kanadě. U savců včetně člověka může mít konzumace ryb s touto látkou potenciálně karcinogenní účinky, muselo by se jí ale sníst hodně.

„Na začátku dubna bylo přes 10 tisíc živých pstruhů duhových dovezeno z Itálie do společnosti Fish Market v Třeboni, kde došlo k jejich zpracování a následné distribuci několika odběratelům v České republice. Vakuově balený pstruh je již po datu spotřeby (8. - 15. dubna), ale někteří zákazníci si mohli pstruhy zamrazit. Ryby je možné vrátit v místě nákupu," uvedl Petr Vorlíček. Ryby podle něj následně prodával kromě Fish Marketu také řetězec Albert.

„Vyšetření na přítomnost leukomalachitové zeleně provedla akreditovaná laboratoř Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. Testy zjistily, že vzorek svaloviny pstruha obsahuje 13,4 ?g/kg, kdy povolený limit je 2 ?g/kg," dodal mluvčí.

Leukomalachitová zeleň je degradačním produktem malachitové zeleně. Je tak podle něj pravděpodobné, že se látka na ryby použila před dovozem do ČR. Malachitová zeleň je protiplísňový prostředek. Protože je ale karcinogenní, nesmí se používat k ošetřování ryb určených k jídlu, pouze pro ošetření akvarijních a okrasných rybek. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pstruh, rybářství Třeboň, malachitová zeleň, Česko, Itálie, Státní veterinární správa České republiky, ryby, Evropská unie, USA, Kanada, Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do České republiky se dostalo na deset tisíc pstruhů z Itálie se zakázanou látkou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.