Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nepříjemnost pro zapomnětlivé: Rychlopas si již do druhého dne nevyřídíte

Ještě loni si zapomnětlivci vyřídili přímo na úřadě rychlopas na počkání a odjezd na dovolenou proběhl tak, jak měl. Od letoška tato možnost už neplatí, ministerstvo vnitra rychlopasy nahradilo cestovními pasy s dobou vydání 6 pracovních dnů.

Loňský rychlopas, který se vydával za 1 500,- Kč, měl platnost jen půl roku. Ne do všech zemí světa na něj pouštěli, ale většině zapomnětlivců a nepořádníků vytrhl trn z paty.

Nyní jsou nahrazeny cestovními pasy se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji s dobou vydání do 6 pracovních dnů. Tyto pasy mají dobu platnosti 10 let, správní poplatek činí 4 000,- Kč, u dětí do 15 let je doba platnosti 5 let, správní poplatek je 2 000,- Kč.

„Pokud tedy zjistíte těsně před odjezdem do zahraničí, že nemáte platný cestovní pas, pořádně si za nový připlatíte. Co je horší, že se nový pas do odjezdu nemusí stihnout vyrobit. Pasy se odesílají do centrální výrobny cenin,“ upozorňuje vedoucí správního oddělení Magistrátu města Jihlavy Kateřina Škarková.

Není tedy od věci si dokumenty dát do pořádku třeba už teď. Na úřadech nyní cestovní doklady vyřídíte s krátkým, či spíše žádným čekáním. S každým dalším týdnem blíže k dovoleným bude zájemců na chodbách úřadů přibývat.

Co je příjemnou novinkou, že o cestovní pas můžete zažádat kdekoli v ČR na obecních úřadech obcí s rozšířenou působností, podání není podmíněno místem trvalého pobytu.

Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji se vydává s dobou platnosti 10 let, správní poplatek činí 600,- Kč, u dětí do 15 let se vydává s dobou platnosti 5 let a správní poplatek činí 100,- Kč. Výrobní doba těchto pasů je do 30 dnů.

„Připomínáme, že i malé dítě musí mít platný doklad totožnosti, a to buď cestovní pas nebo občanský průkaz, který se dá použít pro cestování po Evropské unii,“ dodává Kateřina Škarková.

Foto www.cestovni-pas.cz | Zdroj Magistrát města Jihlava

Štítky cestovní pas, Ministerstvo vnitra České republiky, poplatek, Evropská unie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nepříjemnost pro zapomnětlivé: Rychlopas si již do druhého dne nevyřídíte | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.