Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Klobásky s vepřovým a hovězím. Jenže bez hovězího. Inspekce odhalila další podvod

Kabanosy neodmyslitelně patří k polské tradiční kuchyni. U dvou výrobků pocházejících z Polska ale Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že tak úplně neobsahují to, co by měly.

Klamavě označené výrobky zajistili pracovníci SZPI v provozovně společnosti Lidl. Konkrétně se jedná o Pikok Kabanosy s chilli a Pikok Kabanosy extra tenké, jejichž výrobcem je polská firma TARCZYŃSKI S.A.

„U masného výrobku Kabanosy extra tenké o hmotnosti 120 gramů výrobce uváděl, že 100 gramů kabanosů bylo vyrobeno ze 143 gramů vepřového masa a 14 gramů hovězího masa. Podle laboratorního rozboru ale ve výrobku nebyla nalezena hovězí bílkovina,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Výrobek tak místo slibovaných 14 gramů obsahoval maximálně jediný gram, a to kvůli limitu prováděné laboratorní metody.

Podobně na tom byl i druhý výrobek Kabanosy s chilli. „I tento výrobek měl být vyroben ze 142 gramů vepřového a 14 gramů hovězího masa. Ani zde ale laboratorní rozbor hovězí bílkovinu neprokázal,“ informoval mluvčí. 

Obě šarže (L 0212/F130/14457 07:34:59/ 11 13 a L 0196/F130/11073 08:19:37/ 11 12) musely zmizet z pultů všech poboček. Inspekce navíc zahájila správní řízení o uložení pokuty. 

Autoři | Foto szpi.gov.cz

Štítky Kabanos, szpi, inspekce, Lidl, uzeniny, Státní potravinářská inspekce, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klobásky s vepřovým a hovězím. Jenže bez hovězího. Inspekce odhalila další podvod | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.