Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihlava si připomněla padesát let od sebeupálení Evžena Plocka. Rodina nikdy nepochybovala o motivech jeho činu

Desítky lidí si na Masarykově náměstí v Jihlavě připomněly odkaz Evžena Plocka, který se 4. dubna 1969 upálil na protest proti nastupující normalizaci. V nemocnici umíral do 9. dubna. V závěru dnešní pietní vzpomínky v gotickém sále radnice položili účastníci květiny k pamětní desce na náměstí, kde se tragický čin odehrál. Podle Plockova vnuka Aleše se rodiny dotklo, že někteří lidé jeho motivy zpochybnili.

„Mohu říci, že jsme nikdy nepochybovali o motivech demonstrativního činu, i když to mělo tragický dopad na naši rodinu,“ řekl Aleš Plocek. Uvedl, že okolnosti jednání svého dědečka prozkoumal a shromáždil řadu svědectví. Případem se s dalšími institucemi zabývalo i ministerstvo obrany. „Jejich stanovisko je zcela jasné: Byl to připravený, promyšlený, politicky motivovaný čin,“ řekl Plocek. Připomněl i to, že se pohřbu Evžena Plocka, který měl podobu demonstrace, zúčastnilo kolem pěti tisíc lidí.

Přítomným Plockův pohřeb připomněly snímky jihlavských fotoamatérů, viděli i dokument Příběh třetí pochodně z roku 2017, který natočil Martin Řezníček.

Vzpomínku k 50. výročí Plockova sebeupálení uspořádala radnice s občanskou iniciativou Odkaz Evžena Plocka. Iniciativa usiluje o státní vyznamenání pro Evžena Plocka. Prezident Miloš Zeman ale v lednu oznámil, že žádostem o udělení státního vyznamenání Plockovi nevyhoví. „Mohu pouze poznamenat, že v případě pana Plocka, na rozdíl od Jana Palacha, Jana Zajíce i dalších, lze s úspěchem pochybovat o jeho motivaci,“ řekl tehdy s poukazem na historické posudky, které si nechal zpracovat.

„Asi ví víc, než vím já. Já se marně snažím vžít do pocitů lidí, kteří prožili rok 68 a následně přicházející normalizaci,“ řekl se středu náměstek jihlavské primátorky Petr Laštovička (ODS) v souvislosti s vyjádřením prezidenta.

Evžen Plocek se narodil 29. října 1929 v jihlavské katolické rodině. Vyučil se nástrojařem a nastoupil v Motorpalu, kde pracoval po celý život na různých místech a v různých funkcích. V roce 1953 se oženil a o rok později se mu narodil syn Jiří.

Od roku 1955 byl členem KSČ, v roce 1968 byl členem okresního výboru strany. Po srpnové okupaci byl delegátem vysočanského sjezdu KSČ, který žádal okamžité stažení cizích vojsk. Z obavy před návratem dřívějších poměrů se rozhodl pro zoufalý pokus o „probuzení“ československého lidu.

Čtvrtého dubna 1969, na Velký pátek, se Evžen Plocek stavuje cestou z práce u svých rodičů. Okolo šesté hodiny večerní vchází do průjezdu poblíž jihlavského náměstí. Nikým nerušen se polévá ředidlem a opět vychází ven mezi lidi. Vydává se směrem k budově Okresního výboru KSČ v Jihlavě. Cestou odhazuje dva složené papíry s textem: „Pravda je revoluční – napsal Antonio Gramsci“ a „Jsem pro lidskou tvář – nesnáším necit – Evžen“. Potom se zastavuje před sídlem strany, škrtá zápalkou a okamžitě vzplane...

Tou dobou se na náměstí nachází kolotoče a lidé, kteří se dívají na hořícího Evžena Plocka, se domnívají, že se jedná o nějakou pouťovou atrakci. To, že se jedná o sebeupálení na protest proti okupaci a nastávající normalizaci, jim dochází až po chvíli a běží Plockovi na pomoc.

Evžen Plocek umírá až o pět dní později (9. dubna 1969) v jihlavské nemocnici. O jeho smrti se v tisku objevuje jen krátká zpráva na dvou řádcích. Ačkoliv jeho oběť zůstala mnohým utajena, protože přišla v době, kdy se Češi i Slováci s okupací už začínali smiřovat, podařilo se i přes mnohé překážky pracovníkům Motorpalu uspořádat veřejný pohřeb.

Evžen Plocek je považován za „třetí pochodeň“

Foto vlast.cz | Zdroj ČTK

Štítky pieta, Plocek, Jihlava, 1969, normalizace, upálení, Evžen Plocek, rodina, KSČ, pohřeb, vojenská okupace, Motorpal, Antonio Gramsci, Miloš Zeman, Velký pátek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava si připomněla padesát let od sebeupálení Evžena Plocka. Rodina nikdy nepochybovala o motivech jeho činu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.